gared Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Mam pytanie . Posiadam w swoim akwarium 2 krewetki filtrujące ostatnio zgubiły pancerzyk. Czy te pancerzyki mogą pozostać w akwarium czy powinienem je wyjąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 LINIENIE I WZROST Ciało krewetek (jak i pozostałych skorupiaków) pokryte jest z zewnątrz pancerzem, zbudowanym z chityny i wysyconym solami wapnia. W przypadku krewetek pancerz jest cieńszy niż u większości skorupiaków. Pancerz jest dość twardy, służy do ochrony znajdujących się pod nim części miękkich. Znajdują się w nim pigmenty odpowiedzialne za kolor krewetki. Ponieważ pancerz nie rośnie, by doszło do wzrostu krewetki, musi on być co jakiś czas zrzucany. Proces ten nazywamy linieniem. Krewetka w związku z tym procesem nie rośnie stopniowo, a skokowo. Wzrost trwa całe życie, ale z wiekiem jest coraz mniej widoczny. Największe skoki wzrostu obserwujemy u świeżo wyklutych i u młodych krewetek. Dorosłe linieją kilka razy w roku, starsze egzemplarze 1 lub 2 razy w roku. Linienie można też sprowokować - duża podmiana wody na świeżą, zwłaszcza o zmienionych parametrach, często powoduje zrzucanie pancerza. Linienie i produkcja chityny są stymulowane przez hormon, wydzielany przez gruczoły znajdujące się w słupkach ocznych krewetek. Gdy zbliża się pora linienia, krewetka przestaje pobierać pokarm i staje sie nieaktywna. Ciało krewetki pobiera węglan wapnia i inne potrzebne związki z istniejącego pancerza, tak więc krewetka będzie miększa w dotyku. Następnie ciało się obkurcza, co powoduje jego oddzielenie się od pancerza. Samo linienie trwa dosłownie chwilę, pancerz pęka na szyi a krewetka gwałtownymi ruchami wydostaje się ze "starej skóry". W tym momencie jest całkowicie bezbronna i powinna mieć zapewnione schronienie. Nawet gdy w akwarium nie ma ew. napastników, kryjówki są w tym momencie niezbędne dla dobrego samopoczucia krewetki. Nowy pancerz jest miękki i nasiąka wodą. Do chwili w której pancerz zacznie twardnieć, krewetka może bez przeszkód rosnąć, a także odbudowywać utracone części ciała (odbudowanie większych części ciała zajmie kilka linień). Z reguły trwa to 2 - 3 dni. Twardnienie następuje dzięki twardnieniu chityny zawartej w pancerzu i wysycaniu węglanem wapnia. Najwięcej węglanu wapnia krewetki pobierają ze starego pancerza oraz z wody przy pomocy skrzeli. Tak więc zjadanie wylinki jest tylko dodatkowym - a nie (jak się ogólnie uważa) głównym - sposobem na przyswajanie wapnia. Rodzaj Macrobrachium wydaje się być najbardziej zainteresowany zjadaniem wylinki, krewetki karłowate i filtrujące mniej. Krewetki niekoniecznie zjadają własną wylinkę, równie chętnie konsumują cudzą, więc jeżeli wylinka nie zostanie zjedzona w przeciągu 3 dni od linienia należy ją z akwarium usunąć - widocznie nie ma na nią amatorów Mam nadzieję że pomogłam Tekst jest ze strony http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html Trzeba tylko szukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
gared Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Dziękuje bardzo za porade. Pancerzyki znikneły po 1 dniu. Jestem nowy w tej dziedzinie więc zamiast szukać wolałem zapytać kogoś kto się zna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts