lavement Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Witam Zakladam nowe akwa 112l na start kupilem gupole i neonki, padly wszystkie :/ (opisalem to w dziale rybki o gupiku psychopacie ) kobieta z zoologa poradzila mi ze najpierw moge na dobe ustawic temp 35 stopni nawet i to powinno ewentualne choroby zabic jesli w ogole jakies mam heh... na ten czas rosliny przelozylem do wiadra z woda chyba nie powinno im sie nic stac.. co o tym sadzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasiaaa Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 Ile filtrowałeś wodę przed włożeniem rybci ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 po jakim czasie włożyłeś ryby do akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 Jeśli woda nie odstała swojego to wszystko wyjaśnia. jeśli jednak miałeś dojrzałe akwarium, a rybki padły, to coś jest nie tak. Zrób testy wody to po pierwsze. Co do tej temperatury to jakoś nie bardzo jestem do tego przekonany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lavement Posted April 11, 2009 Author Share Posted April 11, 2009 odp Lukas; woda byla odstana okolo tygodnia, testy juz robilem wszystko wyszlo ok twardosc, pH itd, mialem tez dodane bakterie na start z takiej kapsulki odp Kasiaaa: woda byla filtrowana i napowietrzana z roslinami od piatku do poniedzialku caly weekend odp bartexx: woda byla odstana , potem stala jeszcze po wlozeniu zwiru, potem z roslinami filtrem napowietrzaniem itd, wiec po okolo tygodniu (odkazona aqua kali, z bakteriami z kapsulki) Ale ten post zalozylem w tym dziale bo chcialem zebyscie sie wypowiedzieli o tej metodzie czyli podkrecenia temp mocno na dobe czy dwie w celu zniszczenia chorob. Jak macie jakies rady co do powodu padniecia rybek to piszcie prosze w tamtym poscie w dziale rybki. Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 11, 2009 Share Posted April 11, 2009 odnośnie podkręcania temperatury- myślę że pomaga to conajmniej zmniejszyć ilość bakterii grzybowych, ponieważ często przy np. pleśniawce zalecane jest podniesienie temperatury wody. Jednak mając już w akwa rybki podnosi się temperaturę max do 29-30* a i to oczywiście nie przy wszystkich gatunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasiaaa Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 To za mało filtrowana woda musi byc przybajmniej poltorej tygodnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts