Arct Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Witam , zawsze byłem przeciw rośliną żywym bo za dużo z nimi roboty itd... ale jakoś coraz bardziej podoba mi się akwa z żywymi roślinkami ... więc postanowiłem coś wsadzić do swojego baniaka , szukam czegoś łatwego w hodowli które nie wymaga specjalnego światła ani nawozów , doradzili mi takie roślinki : mech jawajski rogatek sztywny Może znacie jakieś inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 mi ślicznie rośnie moczarka i Limnofilia bezszypułkowa. łatwe są anubiasy, nie wymagają zbyt wiele światła i gdy urosną, prezentują się naprawdę ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arct Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 i bez żadnych nawozów ?kupiłaś i odrazu dałaś do akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 anubiasy niewiele potrzebują do życia sam mam 4 i pięknie rosną choć mam tylko 0,4w na litr;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 gałęzatka moczarka rogatek sztywny niektóre odmiany żabienic mchy anubias blyxa japońska nurzaniec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arct Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 i te wszytskie nie potrzebują nawozu ?? I wystarczy im zwykła energooszczędna 6500K ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 u mnie moczarka urosła w wiaderku z wodą które stało pod oknem za firanką więc chyba tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arct Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 O.o aż mnei zdziwiło zawsze myślałem , że roślinki potrzebują nie wiadomo czego ^.^ To poszukam czegoś tu i kupuje Aa temp w baniaku mam 26-28 ma to znaczenie dla roślinek ? Przeczytałem i z tych które mi napisałeś mogę mieć 2 - mech jawajski i nurzeńca Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 i bez żadnych nawozów ?kupiłaś i odrazu dałaś do akwa? najpierw dokładnie przepłukałam żeby nie przynieść ślimakow ;P a tak na poważnie to na początku wlałam trochę nawozu (jak miałam samego bojka), ale od kiedy zdecydowałam sie na krewetki, przestałam lać, a roślinki nadal rosną jak dzikie a ta temperatura (ma oczywiście znaczenie dla roślin), może być ciut za wysoka np dla moczarki, ale myślę że i tak możesz spróbować. a anubiasy zniosą wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 niektóre roślinki nie potrzebują pielęgnacji i wystarczy je tylko podcinać aby nie rozrosły się w akwa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arct Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 Zrobiłem obchód po wszystkich akwa w moim mieście i... ZERO a nurzańcu mogę pomarzyć a za mech jawajski to lekka przesada... moczarki są dostępne ;D a ze ślimaków to mam jest tylko 1 ;( i to nie taki jaki chce ;D ale jest krab tęczowy ;D no i wybór rybek w tym lepszy zoologu jest jakiś Więc chyba pozostało mi allegro albo coś od prywatnych hodowców z forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts