pixell Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Witam mam problem z pielęgniczką ramireza.W akwa mam wodę o parametrach 7,5 ph i 12 kh i para ramirezek złożyła ikre. I boje się że zostanie pożarta przez współmieszkańców. Nie mam 2 zbiornika aby odłowić inne rybki ani ikrę puki co rodzice (ramirezki) pilnują swojego przyszłego potomstwa. Czy jest jakaś rada aby dochować cokolwiek z tego co może się wykluć??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Sposób zawsze jakiś jest. Jeśli masz kotnik, plastikowy lub siatkowy, możesz nakryć nim (do góry dnem) miejsce z ikrą, tak żeby żadna rybka nie mogła tam wpłynąć...ale im później to zrobisz tym lepiej, bo teraz prawdopodobnie rodzice dotleniają ikrę jak i wybierają uszkodzone jajeczka, więc dostęp dla nich powinien być. Ważne tylko żeby kotnik (jeśli jest plastikowy) miał jak najwięcej maleńkich dziurek-swobodny przepływ wody. Jeśli nie masz kotnika i nie możesz kupić, to użyj zamiast niego choćby części dużej butelki plastikowej,po wodzie lub czegoś podobnego -i porób w niej dziurki grubą igłą (jak najwięcej) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Witam mam problem z pielęgniczką ramireza.W akwa mam wodę o parametrach 7,5 ph i 12 kh i para ramirezek złożyła ikre. I boje się że zostanie pożarta przez współmieszkańców. Nie mam 2 zbiornika aby odłowić inne rybki ani ikrę puki co rodzice (ramirezki) pilnują swojego przyszłego potomstwa. Czy jest jakaś rada aby dochować cokolwiek z tego co może się wykluć???kilka dni temu miałem podobny problem z kakadu . Ja nie dotykałem ikry i nie przeszkadzałem rodzicom jeśli pilnują we dwoje to możesz być spokojny nic ikrze nie będzie. Odłowiłem narybek dopiero po 3 dniach do kotnika ale zostawiłem 5-10 młodych żeby nadal rodzice mogli i uczyli się wychowywać narybek . Co z tego będzie zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts