Ryszard Wielki Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Witam Mam stare akwium jak w temacie i moje pytanie o obsade do niego. Czy moge w nim chodowac jakies rybki czy raczej zostaja mi raczki i krewetki? Jak tak to jakie? Z gory dziekuje za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Możesz trzymać np. samego bojownika lub gupiki i kiryski pigmejskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Bojownik tak na granicy, bo akwarium króciutkie. Aczkolwiek wymiary pozwalają na kolcobrzucha karłowatego i niektóre microrazbory. Podejrzewam też, że parka skrzeczyka karłowatego nie obraziłaby się w takich warunkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Wielki Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Witam Podoba mi się ten kolcobrzuch karłowaty. Mam pytanko czy może być trzymany w akwarium bez roślinek? I czy jest to płochliwa ryba i za każdym hałasem będzie uciekać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Na początku tak, ale potem powinno przejść. Akwarium bez roślinek jest ok, o ile będzie sporo korzeni, kamieni i jakieś mchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Wielki Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Mam pomysł aby zrobić akwarium z samym żwirem i kamieniami a do tego jeden kolcobrzuch. Tylko nie wiem czy to wystarczy dla tej rybki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 To żadnej rybie nie wystarczy, ponieważ w małych akwariach bez roślin gospodarka azotem jest niesłychanie niestabilna. Ja polecam coś w tym stylu: Tym bardziej, że ta rybka jest wielkości wyrośniętego neona. Spokojnie możesz mieć 2-3 sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Wielki Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 No to słabo widzę swój plan. A przy częstej podmianie wody nie udało by się utrzymać poprawnych warunków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Nie, ponieważ tego typu ryby wolą malutkie podmiany wody Podobnie większość guramiowatych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Wielki Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 No to jednak beda roslinki... Czy mozesz mi poradzic jakie roslinki beda dobre, jakie podloze? I czycwystarczy zwykly filt mechaniczny? nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Tak, wystarczy zwykły mechanik. Na podłoże drobny żwirek rzeczny. Zakup sobie korzeń jakiś pokaźniejszy (niech nawet wystaje z akwarium jeśli może) i posadź na nim mech flame moss. Na dnie możesz jakieś rośliny trawnikowe.. jakiś mały heniek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts