witoldX@S Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Witam. Planuję kupno krewetek, najlepiej red cherry. Chciałbym się dowiedzieć czy moja obsada akwarium (240l 8-) ) może w zgodzie żyć z tymi skorupiakami. 4x neon 2x gurami niebieski (lub też nazywany marmurkowym) 2x gurami złoty 1 sum białowąsy (w każdym razie podobny, bo w zoologu miał inną nazwe) 1 skalar 2x kosiarka 2x bocja siatkowana Roślinność w moim akwa wygląda dość ubogo jak na hodowlę krewetek lecz planuję wstawić jakiś korzeń i trochę mchu. Jakieś propozycje na ten temat? Przenoszę do odpowiedniego działu. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Troszkę dziwną masz obsadę. 1. Neony to ryby ławicowe, troszkę ich za mało. 2. Kosiarki są również stadne a u Ciebie tylko 2 szt. 3. No i ten skalar, chyba mu troszkę smutno. Co do pytania to nie wiem jak sum i botsje ale pozostałe to raczej mogą być z krewetkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Nie planuję dalszej hodowli kosiarek. Skalar młody już nie jest, a na początku było ich 5. A co do neonków to czy po dokupieniu załóżmy 6szt. stworzą jedną grupę czy będą się trzymać oddzielnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Zależy jaka długość baniaka. 10 sztuk szybko zniknie Ci w tym zbiorniku. Na taki litraż to przydałoby Ci się ze 30 sztuk. Popraw obsadę bo jak na razie to nie jest idealna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Wymiary 100cm x 40cm x 50cm Właśnie planuję zmiany: dokupienie neonków(ile proponujecie aby było), rozmnożenie gurami i usunięcie(może złe słowo, ale nie mogłem znaleźć innego) kosiarek oraz skalara. Wydałbym ale nie są młode i nie mogę poręczyć, ze długo pożyją. Przepraszam, gdzieś musiał wkraść się błąd, ponieważ wyszło mi że akwa mieści 200, a nie 240 litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 20 szt. neonek to minimum. Myślę że u ciebie przy tej obsadzie to ze 40 szt. fajnie by w ławicy wyglądało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Podaj parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 20 szt. neonek to minimum. Myślę że u ciebie przy tej obsadzie to ze 40 szt. fajnie by w ławicy wyglądało. Pomyślę nad tym, ale jeszcze raz: czy połączą się z obecną już w akwa czwórką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Podaj parametry wody. Na chwilę obecną nie jestem wstanie podać ich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Na to pytanie niestety Ci nie odpowiem. Wydaje mi się że tak ale nie miałem takiego przypadku. Może ktoś odpowie kto miał takie doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Pomyślę nad tym, ale jeszcze raz: czy połączą się z obecną już w akwa czwórką? Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 To się cieszę niezmiernie, bo jak już ktoś powiedział ławica będzie fajnie(mało powiedziane) wyglądać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Przy długości baniaka 100cm mogą stworzyć ławicę. W krótszych zbiornikach ławica się rozbija. Czasami do pływania w zwartej grupie zmusza jakaś większa ryba dlatego może lepiej pomyśl nad Skalarami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Myślę właśnie nad skalarami i gurami lecz te drugie bardziej mnie przekonują. Neonkom chyba załatwię towarzystwo. Edit: Interesuje mnie jednak stosunek gurami, bocjii, ryb sumowatych i glonojada do krewetek (bo z neonkami nie powinno być problemu). I czy mogę trzymać kilka gatunków krewetek razem? Edytuj posty. mod.Evelyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Skalary by były super. Warto ograniczyć się do jednego kontynentu, bo wtedy mieszanina wygląda naturalniej: 60x neon czerwony 1+1x Skalar i jakieś inne ryby albo pójść w tą Azję: 40x brzanek 1+1 Gurami 10 x Mystus Mystus ma tą wadę, że wyrośnięty zje małe rybki krewetek nie uchowasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Właśnie zamierzam pozostawić neonki, gurami i kupić krewetki. Nad resztą się zastanowię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 To zostań przy Azji może? Poprzeglądaj razbory i brzanki zamiast neonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Właśnie zamierzam pozostawić neonki, gurami i kupić krewetki. Nad resztą się zastanowię. Odnośnie tematu, z krewetkami karłowatymi przy takiej obsadzie może być ciężko, chyba że zapewnisz im bardzo gęstą roślinność, w przeciwnym razie lepiej sobie je darować. Ale zawsze możesz kupić stadko filtrujących 1+3x gurami jednego gatunku 1+1x skalar 40x neon innesa 6x kosiarka 6x bocja siatkowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Na kosiarki i bocje siatkowane 120cm. Mieszanie skalarów i gurami jest o tyle średnim pomysłem, że skalary będą się interesować wąsami gurami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witoldX@S Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 To zostań przy Azji może? Poprzeglądaj razbory i brzanki zamiast neonów. Jakoś mnie nie przekonują . Poza tym nie chcę ograniczać się do jednego kontynentu. Na kosiarki i bocje siatkowane 120cm. Mieszanie skalarów i gurami jest o tyle średnim pomysłem, że skalary będą się interesować wąsami gurami. Mam skalara(kiedyś kilka) i gurami od dawna i nie zauważyłem, aby skalary interesowały się wąsami gurami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 To masz farta do skalarów. Ograniczanie się do kontynentu wynika z drobnoustrojów, które przenoszą ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts