Monika Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Jestem świeżo upieczoną posiadaczką 30 l akwarium. Zamieszkały w nim 3 samiczki bojownika i jeden samiec. dwa dni temu samiec zbudował gniazdo a samiczki nabrały już ikrę. Niestety nie doszło do tarła. gniazdo juz sie rozpadło, a samiczki mają napęczniałe brzuchy i ikrę, która im wystaje z dróg rodnych. nie wiem co mam robić!!!!! jedna samiczka dziś zdechła- miała najwiecej ikry na wierzchu. Prosze o pomoc!!! czekam na szybką odpowiedz. nie chce stracic kolejnych rybek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 30 litrów to jest za mało na stałe mieszkanie dla haremu. myśle że Twoj problem właśnie z tego wynika. w 30 litrach możesz trzymać samca bez samiczek. spróbuj ponownie "stworzyć nastrój" (obniż poziom wody, podnieś temperaturę do 30 stopni), może się wytrą. potem powinnaś sprzedać lub oddać samiczki. a tak na marginesie to nie wiem czy wiesz, ale po tarle musisz odłowić samiczki a po wykluciu młodych samca. z Twojego postu wynika że to Twoje jedyne akwarium. czytałaś cokolwiek o tym gatunku i rozmnażaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 ja chciałem rozmnożyć bojowniki to mi samiec zagryzł samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Dziękuje za radę. Juz obnizyłam poziom wody i zwiekszam temperaturę. Tak na prawde to dostałam tydzień temu jednego bojownika w kuli. Jak zobaczyłam kule to sie przeaziłam, bo to przeciez to niehumanitarne. po pierwsze nie chciał nic jeść i był osowiały. wiec kupiłam wieksze akwarium i Pani w sklepie zaproponowałaa do niego dodakowe rybki: samiczki bojownika. powiedziała ze to poskutkuje i bojownik się rozweseli. Posłuchałam rady, ponieważ nigdy wcześniej nie miałm rybek. Mam nadzieje ze Twoja rada będzie skuteczna i rybki sie wytrą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 na przyszłość pamiętaj żeby najpierw poczytać w internecie i iść do sklepu zoologicznego z konkretami i chociaz pobieżną wiedzą. w sklepie najczęściej sprzedawcy albo się zupełnie nie znają na akwarystyce albo próbują sprzedać jak najwięcej. z resztą we wszystkich sklepach tak robią, nie tylko w akwarystycznych. lepiej najpierw zapytać na forum, bo my tu jesteśmy bezinteresowni szkoda... jeśli chciałabyś zatrzymać harem, to musiałabyś kupić min (naciągane) 45 litrów (ta 30 zostałaby wtedy jako kotnik). a to niestety zaraz po zakupie 30 litrów pewnie okaże się zbyt dużym wydatkiem. poczytaj jeszcze w internecie o rozmnażaniu tych rybek, na pewno znajdziesz mnóstwo praktycznych rad, gdy w google.pl wpiszesz "rozmnażanie bojowników" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts