p_staszek Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Witam jak w temacie czy znacie jakieś sposoby na zautomatyzowanie podawania makro do akwarium czasmi z pośpiechu zapominam podać makro myślałem nad zautomatyzowaniem tego procesu może macie jakieś pomysły Link to comment Share on other sites More sharing options...
emil82 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Wydaje mi się że wiekszość opiera się na odpowiednich parametrach i obserwacji akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejkos Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Baniak z nawozem, pompka, cienki wężyk, włącznik czasowy. Pełno tego w necie. Zautomatyzowanie? System czujników badający zawartość skladnikow makro w wodzie sprzężony z jakąś centralką która załącza choćby w/w podajnik na odpowiedni czas. Nie wiem czy taka technika jest w ogóle dostępna, pomijam koszty :> i jeśli już ma to być automatyka to powinna dozować każdy składnik oddzielnie wg zapotrzebowania..iksde Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Podsumujmy: Sensowna automatyzacja nawożenia jest cholernie droga,a zwykły automat czasowy do dozowania nawozów to proszenie się o problemy w akwarium. Zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts