Karol112 Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Witam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów.Postanowiłem po 3latach zreaktywować zbiorniczek jest to 112l 80cmx40cmx35cm. Ogrzewanie to zwykła grzałka z termostatem 100w Filtrowanie to aqwael turbo 350l do tego napowietrzacz HP-5000. podłorze będzie stanowił Torf[niewiem czy to dobre rozwiązanie prosze o pomoc?] poz piach kwarcowy. Muszelki może będą wymienione na zwyczajne 2 kokosy lub wogule niebędzie. Z łupków być morze postaram się zrobić jaskienię zastępczą dla glonka bo go już rodzina za ślimaka bierze. Zwierzątka to narazie: Golnek zbrojnik 4 skalarki ok 12x15 neon inensa[trudno policzyć] 5 żałobniczek 5 kardynałek hinski ok5-7 Molinezji ostroustej to wszystko roślinki to jeszcze niewiem bo się nieznam ale Napewno będzie mech jawajski i być morze kryptokoryna. Proszę o rady fotki podrzuce do poniedziałku. pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 skalary potrzebują zbiornika minimum 150L i do tego wysokich kardynałki to zdaje się potrzebują chyba niższą temp. wody niż pozostałe rybki które trzymasz i po co ci tyle molinezji?? mają szybką przemianę materii przez to bardzo brudzą wodę! muszelki wyciąg z akwarium bo zatwardzają wodę a te rybki takiej nie lubią torf jak najbardziej pasuje do neonów i skalarów aha i zbrojnik też wolał by większe akwa:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 ale mają wysokość 40cm a kardynałki do oddania już planuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 molinezje dostałem od rodziców na urodziny i tak zostały i mi się rozmnożyły temperatura baniaka to 24C porzywienie dostają raz dziennie ohotkę lub draphazje i raz tygodniowo wołowe serce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 ja wiem ze są różne gusta ale powiem ci ze akwa jest troche do D... bani:( nie wiem ale ja proponował bym ci zacząć wszystko od początku! wymienić żwir na drobniejszy w przedziale 1-3 2-5mm posadzić więcej roślin!!! tak jak pisałem zmienić obsadę!! wyrzucić wszystkie muszelki nurka i te dziwne zamki to może ci psuć wodę (zatwardzać,zmieniać PH) a tak szczerze to i tak naprawdę nie dodaje żadnego uroku!! posłuchaj mnie a nie będziesz żałował!! postaraj się zrobić coś naturalnego:) rośliny,korzeń i nic więcej nie potrzeba!! tło też sobie zmień,wystarczy styropian i lakier w aerozolu:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 nawed się z tobą zgodze do d... jest i dlatego chce coś z tym zrobić . I dlatego tutaj piszę bo chce coś co się odrazu w oczy wrzuca. Ten zamek i nure to starocie też tego niechce tło porze w poniedziałek bristol pognieciony kupie a o ślimakach niema co marzyć bo ich sie roi na szybie. A jeśli chodzi o podłoże czy morze być piasek żułty ze skłądu budowlanego? i czy to dobry pomysł?. Jak piasek odpada to proszę o pomoc z tym żwirem bo pod będzie najprawdopodobniej wchodził torf. Zbrojnik jest już stary ma ok 6cm dł a glonek syjamski dzisiaj w nocy zdechł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Jeżeli masz plagę ślimaków to masz akurat okazje się ich pozbyć poprzez restart:) żółty piasek ze składu budowlanego? hmm raczej odpada wydaje mi się że jest za drobny i robiły by ci się w podłożu strefy beztlenowe,ale jak już tak bardzo chcesz mieć piasek w akwa to chyba tylko biały kwarcowy.Torf możesz dać pod żwir zakwasi ci trochę wodę i obniży PH jeżeli nie masz za twardej wody.Nic nie napisałeś o tym jakie masz parametry wody i jakie oświetlenie.Zrobisz restart to wygotuj to co z tego akwa chcesz zostawić,grzałkę i filtr wyparz to dobry sposób na pozbycie się ślimaków,rośliny wyrzuć bo i tak nie masz ich tam dużo a jajka ślimaków mogą już się tam znajdować. Tak jak ci pisałem w akwa wystarczy podłoże,rośliny,korzeń,kokos i rybcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 parametrów nieznam ale jest moim zdaniem wszystko dobrze może w następnym tygodniu bende w zoologu to kupię tester i podłoże. Ślimaków mam pełno nawed jak myje akwarium to je wyciągam i nic . Świetlówa narazie 18w ale za tydzień może 39w może więcej za jakieś 2 miesiące doczekam się nowej pokrywy to dodam tam jeszcze 18w Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 wiesz?? parametry z twoim zdaniem się nie liczą i ty możesz sobie mieć o nich zdanie jakie chcesz czy są dobre czy złe to pokaże wynik testów a nie twoje widzi misie.Strasznie słabe masz oświetlenie! jak na razie to możesz kupić same rośliny mało wymagające ale to wszystko dopiero po restarcie!! ja też kiedyś miałem plagę ślimaków i poradziłem sobie z tym teraz jestem bardzo czujny a co do testów kup najpotrzebniejsze PH NO2 NO3 i testy na twardość ogólną i węglanową lecz nie kupuj testów paskowych! jedynie kropelkowe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Jak narazie nie kupuje roslin dopiero po restarcie świetlówka będzie za tydzieć od 39w ale jeszcze tego niewiem jaka bedzie. A jak poradziłeś sobie ze ślimakami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 wyrzucilem wszystkie rosliny żwir kupilem nowy ze starego akwa zostaly tylko rybki i krewetki nic więcej!! a teraz jak kupuje rosliny na gieldzie to patrze dokladnie czy w kuwetach z roslinami lub na roslinach nie ma czasem jakiegos slimaczka jak jest to nie kupuje u takiego goscia:) i mam swiety spokoj ze slimakami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 Tak ale ja kupiłem ślimaki dwa i zdechły a potem sie tych młodych naknociło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 a co to byly za slimaki?? ampularie?? świderki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 13, 2009 Author Share Posted April 13, 2009 ampularje nagorsze świnstwo jekie morze być w akwarystyce miałem taką fajną puszce a one wpłyały i użerały u końca po 2-3 mies. dechły a po paru dniach to sie od nich roiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 13, 2009 Author Share Posted April 13, 2009 rybki jakie zostaną to będzie chyba parka skalarka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts