Jump to content

Reaktywacja baniaka112l proszę o pomoc.

Karol112
 Share

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów.Postanowiłem po 3latach zreaktywować zbiorniczek jest to 112l 80cmx40cmx35cm.

Ogrzewanie to zwykła grzałka z termostatem 100w

Filtrowanie to aqwael turbo 350l do tego napowietrzacz HP-5000.

podłorze będzie stanowił Torf[niewiem czy to dobre rozwiązanie prosze o pomoc?] poz piach kwarcowy.

Muszelki może będą wymienione na zwyczajne 2 kokosy lub wogule niebędzie. Z łupków być morze postaram się zrobić jaskienię zastępczą dla glonka bo go już rodzina za ślimaka bierze.

Zwierzątka to narazie:

Golnek zbrojnik

4 skalarki

ok 12x15 neon inensa[trudno policzyć]

5 żałobniczek

5 kardynałek hinski

ok5-7 Molinezji ostroustej

to wszystko roślinki to jeszcze niewiem bo się nieznam ale Napewno będzie mech jawajski i być morze kryptokoryna.

Proszę o rady fotki podrzuce do poniedziałku.

pozdrawiam.

skalary potrzebują zbiornika minimum 150L i do tego wysokich kardynałki to zdaje się potrzebują chyba niższą temp. wody niż pozostałe rybki które trzymasz i po co ci tyle molinezji?? mają szybką przemianę materii przez to bardzo brudzą wodę! muszelki wyciąg z akwarium bo zatwardzają wodę a te rybki takiej nie lubią torf jak najbardziej pasuje do neonów i skalarów aha i zbrojnik też wolał by większe akwa:)

ja wiem ze są różne gusta ale powiem ci ze akwa jest troche do D... bani:( nie wiem ale ja proponował bym ci zacząć wszystko od początku! wymienić żwir na drobniejszy w przedziale 1-3 2-5mm posadzić więcej roślin!!! tak jak pisałem zmienić obsadę!! wyrzucić wszystkie muszelki nurka i te dziwne zamki to może ci psuć wodę (zatwardzać,zmieniać PH) a tak szczerze to i tak naprawdę nie dodaje żadnego uroku!! posłuchaj mnie a nie będziesz żałował!! postaraj się zrobić coś naturalnego:) rośliny,korzeń i nic więcej nie potrzeba!! tło też sobie zmień,wystarczy styropian i lakier w aerozolu:)

nawed się z tobą zgodze do d... jest i dlatego chce coś z tym zrobić :cry: . I dlatego tutaj piszę bo chce coś co się odrazu w oczy wrzuca. Ten zamek i nure to starocie też tego niechce tło porze w poniedziałek bristol pognieciony kupie a o ślimakach niema co marzyć bo ich sie roi na szybie.

A jeśli chodzi o podłoże czy morze być piasek żułty ze skłądu budowlanego? i czy to dobry pomysł?.

Jak piasek odpada to proszę o pomoc z tym żwirem bo pod będzie najprawdopodobniej wchodził torf.

Zbrojnik jest już stary ma ok 6cm dł a glonek syjamski dzisiaj w nocy zdechł.

Jeżeli masz plagę ślimaków to masz akurat okazje się ich pozbyć poprzez restart:) żółty piasek ze składu budowlanego? hmm raczej odpada wydaje mi się że jest za drobny i robiły by ci się w podłożu strefy beztlenowe,ale jak już tak bardzo chcesz mieć piasek w akwa to chyba tylko biały kwarcowy.Torf możesz dać pod żwir zakwasi ci trochę wodę i obniży PH jeżeli nie masz za twardej wody.Nic nie napisałeś o tym jakie masz parametry wody i jakie oświetlenie.Zrobisz restart to wygotuj to co z tego akwa chcesz zostawić,grzałkę i filtr wyparz to dobry sposób na pozbycie się ślimaków,rośliny wyrzuć bo i tak nie masz ich tam dużo a jajka ślimaków mogą już się tam znajdować. Tak jak ci pisałem w akwa wystarczy podłoże,rośliny,korzeń,kokos i rybcie

parametrów nieznam ale jest moim zdaniem wszystko dobrze może w następnym tygodniu bende w zoologu to kupię tester i podłoże. Ślimaków mam pełno nawed jak myje akwarium to je wyciągam i nic :o . Świetlówa narazie 18w ale za tydzień może 39w może więcej za jakieś 2 miesiące doczekam się nowej pokrywy to dodam tam jeszcze 18w

wiesz?? parametry z twoim zdaniem się nie liczą:) i ty możesz sobie mieć o nich zdanie jakie chcesz czy są dobre czy złe to pokaże wynik testów a nie twoje widzi misie.Strasznie słabe masz oświetlenie! jak na razie to możesz kupić same rośliny mało wymagające ale to wszystko dopiero po restarcie!! ja też kiedyś miałem plagę ślimaków i poradziłem sobie z tym teraz jestem bardzo czujny a co do testów kup najpotrzebniejsze PH NO2 NO3 i testy na twardość ogólną i węglanową lecz nie kupuj testów paskowych! jedynie kropelkowe!

wyrzucilem wszystkie rosliny żwir kupilem nowy ze starego akwa zostaly tylko rybki i krewetki nic więcej!! a teraz jak kupuje rosliny na gieldzie to patrze dokladnie czy w kuwetach z roslinami lub na roslinach nie ma czasem jakiegos slimaczka jak jest to nie kupuje u takiego goscia:) i mam swiety spokoj ze slimakami