CiociaKazia Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Nawet nie wiem czy to można tak nazwać ;p Dobrana parka skalarów dziwnie się zachowuje. (Na pewno parka,bo widziałam składaną ikrę i ich wspólne pilnowanie,co niestety zakończyło się skonsumowaniem ikry) Samiec i samiczka nabierają intensywniejszych i ostrzejszych kolorów,i zaczynają ze sobą tak dziwnie,hmmm...tańczyć ? Z chęcią bym nakręciła filmik i go tu pokazała,ale mój `sprzęt`(O ile można to tak nazwać) nie jest dobrej jakości. Pytanie do posiadaczy skalarów: Wam też się takie przeczy przydarzają ? Czy to normalne,czy raczej nie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 skalary podobnie jak paletki mają swoje zachowania godowe a na noc nie powinnaś gasić światła-przez to ikra została zjedzona Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianq Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 jak masz skalara hodowlanego bez akwa tarliskowego i odseparowania ikry się nie obejdzie, niestety w ramach hodwli skalar ze sklepy nie posiada instynktu macierzyńskiego prędzej czy później ikrę zjedzą rodzice takie "tanczenie" hmmm szkoda że nie ma filmu ale pewnie to zachowanie godowe ja nie zauważyłem u moich tarlaków czegoś takiego, mało dokładnie opisałaś więc cieżko określić Link to comment Share on other sites More sharing options...
panaque Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Dobrana parka skalarów dziwnie się zachowuje. (Na pewno parka,bo widziałam składaną ikrę i ich wspólne pilnowanie,co niestety zakończyło się skonsumowaniem ikry) 2 samice też złożą ikrę i ją zaraz zjedzą... moja para skalarów złożyła mi w akwarium tarliskowym ikrę pod specjalnie przygotowanym liściem w takim miejscu że była ona dla mnie nie widoczna... dowiedziałem się o niej w momencie gdy samica zaczęła przenosić młode na zewnętrzną stronę liścia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 U mnie skalary robią tak 1 dzień przed tarłem (1 para tak robi) A reszta skalarów nie odbywa takiego czegoś ale też składa ikre Link to comment Share on other sites More sharing options...
panaque Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 prawdę mówiąc ja nie zaobserwowałem u mojej pary nic takiego ale to musiało wystąpić jeżeli mam ikrę i narybek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Są większe od innych skalarków? Jak tak to samiec i samica Alfa... o ile sie nie myle.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panaque Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 są tej samej wielkości ale gdy dobrały się w parę odłowiłem je do osobnego baniaczka... tam mają spokój i swobodę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts