magdater Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Witam, od niedawna interesuję się akwarystyką. Zakładam pierwsze akwarium. Akwarium kupione: 72 l, 60 x 30 x 40. Standardowe oświetlenie 15w x 1 (ale wybiorę rośliny cieniolubne), filtr hj 311b ale zmienię albo na aquael fan 2 plus lub hj 611 b, grzałka 50w. Parametry wody: pH wody około 7,2, dH ok. 18. Aby nie zmieniać parametrów wody postawiłam na biotop Azji poł-wch strumień górski w chinach. Stąd temperatura będzie około 20 stopni C. Tylko nie wiem jaka obsada? Myślałam o takich gatunkach: kardynałek chiński x 10 przylga chińska (cudaczek) x 6 kilka ślimaków: ampularia x 1, neritrina x 4, świderek x 1 zastanawiałam się także nad krewetkami, tylko jaki gatunek? ameno? Czy nie za dużo? Wolałabym zamiast przylgi kiryski pandy,(6 sztuk) ale nie wiem czy parametry wody byłyby dla nich dobre? Z góry dziękuje za sugestie. nemo130: Praktycznie dwa takie same tematy, jeden zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Jak dla mnie to na przygli ciut mało. Kiryski to A.Płd a nie Azja. Kardynałków możesz dać spokojnie 15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Za małe akwarium i za słaba filtracja na przylgi. W takim akwarium musiałbyś mieć powyżej 1500l/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Dla krewetek temperatura za niska większość krewetek preferuje około 25 stoopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts