tomek_dg Posted September 13, 2012 Share Posted September 13, 2012 Witam, Zaczynam swoją przygodę z akwarystyką, ale czuję, że potrzebuję pomocy, bo zaczynam się już powoli w tym gubić. Ale do rzeczy. Dostałem od znajomych na urodziny akwarium. 54 litry 60x30x30 zestaw aqua szut (aqua 4start). W zestawie jest: - grzałka z termostatem 50W - filtr wewnętrzny o mocy 3W i wydajności od 50 do 360l/h - pokrywę z oświetleniem o mocy 1x11W Tylem mam, a poniżej co wybrałem. Jeżeli chodzi o rybki to planuję: Pielęgniczka Ramireza 1+1 razbora galaxy 8 otosek 6 Ewentualnie zamiast Ramirez pielęgniczka agassizi w tej samej ilości. Rośliny wybiorę z poniższych: gałęzatka kulista Riccardia chamedryfolia flame moss Sagittaria subulata Anubias gigantea, Anubias congensis, Anubias afzelii Cryptocoryne parva, Cryptocoryne nevillii Microsorium pteropus vallisneria Egeria densa Czekam na ocenę i podpowiedzi czy coś zmienić. Obecnie jestem na etapie doboru podłoża. Wyczytałem, że można zastosować ziemię ogrodniczą i żwirek. I do takiego rozwiązania się przymierzam. Tu mam pytanie. Przede wszystkim jakie ilości. Jeżeli ziemi ma być 3 cm i 4 cm żwiru to ile w litrach tego muszę kupić? Drugie pytanie odnośnie ziemi. Jaką wybrać? Na co zwrócić uwagę? I jeszcze jedno pytanie. Przeczytałem sprzeczne informacje co do tego jak układać kamienie. Najpierw kamienie, na "gołą" szybę i zasypujemy czy kamienie dopiero na wysypany żwirek? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Przydałoby się dołożyć oświetlenie. Oczywiście o barwie 6500K. Ziemi 2 cm, żwirku 4-5 cm Ilość w litrach: długość [dm] x szerokość [dm] x wysokość podłoża [dm] Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek_dg Posted September 19, 2012 Author Share Posted September 19, 2012 A jaka to ma być ziemia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goliat_667 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 A jaka to ma być ziemia? Jakakolwiek bez nawozów i "extra" dodatków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Jeżeli zaczynasz dopiero to nie dawaj ziemi możesz sobie tym samych problemów narobić. Najpierw najmniej 1 świetlówkę lub żarówkę energooszczędną tak żeby światła było 0.5 w/l. A do żwiru zamiast ziemi wystarczy wrzucić kulki gliniane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek_dg Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Dlaczego mogę narobić sobie problemów tą ziemią? Myślałem, że wystarczy ją wsypać i zasypać żwirkiem. Tą ziemię trzeba jakoś szczególnie przygotować czy o co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Chodzi o to że jak wsadzisz roślinki to one zapuszczą w ziemi korzenie i po czasie gdy będziesz chciał przesadzić roślinki możesz wypuścić ziemię do wody i będzie sporo sprzątania i ogromny przyrost glonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goliat_667 Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Nie przesadzajmy, trzeba uważać żeby nie uwolnić ziemi do wody. Najlepiej nie wyciągać roślin z korzeniami tylko je przycinać. Można zawsze położyć siatkę o drobnych oczkach na ziemię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Nie przesadzajmy, trzeba uważać żeby nie uwolnić ziemi do wody. Najlepiej nie wyciągać roślin z korzeniami tylko je przycinać. Można zawsze położyć siatkę o drobnych oczkach na ziemię. Piszesz jakbyś nigdy nie zaczynał ;] każdy na początku coś kombinuje przesadza a nawet jak chce się wsadzić roślinkę po obcięciu to można wtedy za bardzo się dokopać. Na początek wystarczą kulki. Piszemy kropki na końcu zdania. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts