mynioga1 Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 Hej, Jestem początkujący niemniej udało mi się urchomić filrt co nie było proste, chyba kiepki technicznie jestem. Później zwalczyłem rybią ospę. Wreszcie mam w miarę przejrzystą wodę, czekałem chyba na to ponad miesiąc bo zawsze coś do knociłem m.in. za dużo podmieniałem. Niestety wyłowiłem dwa ślimaki w odstępie ok 1 miesiąca. Boję się zatem inwazji bo akarium funkcjonuje zaledwie dopiero 2. Obsada zbiornika jest następująca: 1 x glonojad złoty weloniasty, 3 x kirys panda 3 x kosiarka 5 x neon inesa 5 x neon czerwony 1 x skalar. Co do kosiarek to mam problem, wiem że ta ryba biorąc pod uwagę jej preferencje woli duże zbiorniki, czy nie oddać ich zatem do sklepu. Czy nie ma u mnie przerybienia. Aha mimo braku doświadczenia stwierdzam, że akwarysytka uczy cierpliwości:). Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 22, 2009 Share Posted March 22, 2009 ja też jestem początkujący choć mam akwa już 5lat ale tyloo rybką jeść dawałem a teraz vto czytam dużo mówie Ci troche posiedzisz na kompie i już będzie lepszy w tym kierunki:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
mynioga1 Posted March 23, 2009 Author Share Posted March 23, 2009 Dzięki za odpowiedź. Ja czytam, czytam pewne wnioski już mam. Korzystam z porad doświadczonych ode mnie bardziej w temacie. Wydaje mi się, że taka obsada może zostać a czas pokaże czy sprawdza się w praktyce. Narazie moje akwarium nie jest takie złe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 moim zdaniem skalar jest trochę samotny a dla towarzystwa nie ma zbytnio miejsca chyba powinieneś zdecydować się na jeden gatunek neonków dokup ze trzy kiryski pandy i jak już oddasz skalara to może zakup sobie parkę Ramirezów Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 Nie dokupój skalara bo wogóle to nie powinien być w twoim akwarium,ponieważ może zjeśc neonki jak dorośnie.Pamiętaj że zawsze przed kupnem każdej ryby poczytaj jakie musi mieć spełnione warunki i z jakimi rybami można ją czymać. Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mynioga1 Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 Może i to jest rozwiązanie, z oddaniem skalara. Niemniej gadałem z gościem, który rozmnożył paletki, widział mój zbiornik i powiedzial, że z tym skalarem to nie jest taki głupi pomysł. On ma skalara w 40 litrach z innymi rybami i żyją. Poza tym przed każdym zakupem czytałem jakie wymagania ma ryba nie kupuję ich w ciemno, no może kosiarki to był taki zakup, ale trochę muszę się usprawiedliwić, że chciałem pomóc sobie w walce z glonami, o których się dużo naczytałem. W odpowiedziach ktoś poddał inny ciekawy problem czemu nie trzymać razem tych dwóch gatunków neonów. Aha pielęniczki nie wiem czy to dobry pomysł, kupiłem trzy żółte i niestety, albo mam coś z wodą albo one były chore, bo po wpuszczeniu do akwarium wogóle nie pływał tylko gdzieś się zbunkorwały na dole przy żwirze, zero ruchu, i nic nie jadły. Z pływaniem też było ciężko a dobę przed zgonem to pływały tak jakby walneły sporą lufę czegoś mocniejszego i nie kontrolowały błednika. Nie mogły utrzymać równowagi. Efekt końcowy taki, że po tygodniu wszystkie trzy padły jak muchy, zasnęły na dnie akwarium, jedna miała nawet ciało wygięte w łuk. Masakra:(. Nadal nie wiem czy był to mój bład czy nie ale nie podejmuję się sprawdzać tego ponownie przynajmniej narazie. Pozdrawiam i czekam na dalsze komentarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOLBS Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Oddaj skalara zamiast niego dokup parke kakadu lub ramirez lub barwników czerwonobrzuchych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Może i to jest rozwiązanie, z oddaniem skalara. Niemniej gadałem z gościem, który rozmnożył paletki, widział mój zbiornik i powiedzial, że z tym skalarem to nie jest taki głupi pomysł. On ma skalara w 40 litrach z innymi rybami i żyją. Poza tym przed każdym zakupem czytałem jakie wymagania ma ryba nie kupuję ich w ciemno, no może kosiarki to był taki zakup, ale trochę muszę się usprawiedliwić, że chciałem pomóc sobie w walce z glonami, o których się dużo naczytałem. W odpowiedziach ktoś poddał inny ciekawy problem czemu nie trzymać razem tych dwóch gatunków neonów. Aha pielęniczki nie wiem czy to dobry pomysł, kupiłem trzy żółte i niestety, albo mam coś z wodą albo one były chore, bo po wpuszczeniu do akwarium wogóle nie pływał tylko gdzieś się zbunkorwały na dole przy żwirze, zero ruchu, i nic nie jadły. Z pływaniem też było ciężko a dobę przed zgonem to pływały tak jakby walneły sporą lufę czegoś mocniejszego i nie kontrolowały błednika. Nie mogły utrzymać równowagi. Efekt końcowy taki, że po tygodniu wszystkie trzy padły jak muchy, zasnęły na dnie akwarium, jedna miała nawet ciało wygięte w łuk. Masakra:(. Nadal nie wiem czy był to mój bład czy nie ale nie podejmuję się sprawdzać tego ponownie przynajmniej narazie. Pozdrawiam i czekam na dalsze komentarze. To ten "superhodowca" miał chyba straszne szczęście że mu się paletki rozmnożyły bo z tego co Ci powiedział to musi być strasznym idiotą.. A to że hoduje skalary w 40l to jest już "katem" i jeśli myśli że one czują się tam dobrze to jest idiotą! On ma skalara w 40 litrach z innymi rybami i żyją. To że "żyją" to troche złe sformułowanie.. To tak np. jak Ty byś żyła w jakimś socjalnym mieszkaniu ( z całą rodziną ) o wysokości 1m 40cm.. Pozdrawiam , i nigdy więcej nie słuchaj się tego człowieka.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Moja propozycja 10x neon inessa 5xkirys 3xkosiara 7xrazbora klinowa Lub 10xneon inessa 5x otosek 3xkosiarka 5x razbora klinowa harem pielegniczek ramireza Link to comment Share on other sites More sharing options...
mynioga1 Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 Dzięki za rady. cały czas nie mogę zdecydować pielęgniczek się boję, bo raz już mi się uśmierciły. Co melanżu neonów to naprawdę uważacie, że jest taki zły?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 może nie zły ale dwa różne gatunki neonów nie są stadem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts