Nemo100 Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Będę miała akwarium od 100 do 200 litrów.Nie wiem jakie rybki będę kupowała a chcę wiedzieć czy te które wybiorę nie będą się gryzły ani nie będzie wiele innych nie przyjemności ;( Akwarium mówiąc dokładniej będzie pewnie o wiele pojemniejsze niż 100 litrów Będzie oczywiście filtr,grzałka,termometr i inne Od razu proszę o podanie dobrego wyposażenie jeżeli nie byłoby problemu Jakie rybki doradzacie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Filtr: najlepiej jakiś kubełek, np. HW-302 lub Tetra ex600/1200. Jeśli nie da rady kubełka to kaskada, np. FZN-3, jeśli to będzie zbiornik 200L ja bym dał dwie takie. Grzałka: Moc zależy jaka temperatura będzie w pomieszczeniu,polecam z serii Tetra HT (ja u siebie w 200L mam 100W, bez zarzutu działa) Oświetlenie zależy od roślin, jakie chcesz hodować, dla cieniolubnych standardowe z pokrywy powinno wystarczyć. Z ryb to polecałbym na początek jakieś mniej wymagające (zależy co Ci się podoba), nadadzą się pielęgniczki (np. borelli,ramireza), większy harem bojownika/gurami/prętnika, mieczyki, molinezje, neonki, gupiki, danio, razbory, ryby przydenne: kiryski,zbrojnik niebieski. Jest sporo opcji, najpierw napisz co byś widziała w tym akwarium. Ja napisałem tylko kilka przykładów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts