adrianq Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Witam forum mam do Państwa pytanie, zamierzam zacząć hodować paletki mam akwa 250l(jak w opisie) i jak na razie mam w nim takie rybki: 16 neonów inessa 7 kirysków i haremik kakadu(1+2) i mam pytanie: Ile paletek wejdzie i czy mogę je z kakadu trzymać? Wiem, że kakadu i paleta to ten sam biotyp ale paletki potrzebują "extremalnych" warunków Z góry dzięki za odp liczę na pomoc osób które znają się na paletkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 nie hodowałem nigdy paletek do 250 może 4-6 paletek a czy mogą być z kakadu to nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Witam forum mam do Państwa pytanie, zamierzam zacząć hodować paletki mam akwa 250l(jak w opisie) i jak na razie mam w nim takie rybki: 16 neonów inessa 7 kirysków i haremik kakadu(1+2) i mam pytanie: Ile paletek wejdzie i czy mogę je z kakadu trzymać? Wiem, że kakadu i paleta to ten sam biotyp ale paletki potrzebują "extremalnych" warunków Z góry dzięki za odp liczę na pomoc osób które znają się na paletkach mysle ze 4 sztuki mogą byc Paletki z reguły powinno się trzymać w akwariach jedno-dwugatunkowych .... Więc mysle ze kakadu musiałbys oddać ... . Moje rady: 1.System filtracyjny-musi byc naprawdę dobry{proponuje dwa filtry zewnętrzny(główny) i wewnętrzny lub kaskada jako pomocniczy.} 2.Przy zakupie paletek upewnij się ,że kupujesz zdrowe rybki.poczytaj sobie w necie jak rozpoznawać(stosunek oka do głowy,wklesły brzuszek itd.) 3.Wpuść paletki jako pierwsze do dojżałego akwa.Reszta rybek kwarantanna i odrobaczanie zanim trafią do paletek. Dobrze ,że się nie poddajesz i chcesz kontynuowac przygodę z tymi pięknymi i majestatycznymi rybami jakimi są palety. Pamiętaj tylko żeby przestrzegać podstawowych zasad chodowli a napewno Ci się uda Życzę powodzenia. Ja swoje paletki odrobaczam metronidazolem dostępnym w aptece, na receptę niestety :/ Zadbaj o odpowiednie parametry wody zanim wpuścisz paletki. I jeszcze jedna ważna rada ! porozmawiaj ze sprzedawcą o parametrach wody w jakiej pływają paletki, najlepiej jakby przy Tobie sprawdził, żebyś dokładnie wiedział, następnie stwórz takie warunki u siebie w akwarium. Bardzo ładnie z paletami prezentuje się zwinnik czerwonousty, piękna rybka nie jest taka ruchliwa jak neony, zajmuje środkowe i dolne partie w akwarium, nie będzie przeszkadzała paletom. Paletki wpuść do akwarium jako pierwsze, niech sobie popływają z 2 tygodnie, zadomowią się, dopiero później dalej zarybiaj, najlepiej stopniowo, nie wszystkie gatunki naraz. Namawiał bym Cię, że jeśli paletki to nic więcej, ponieważ najlepiej prezentują się i czują w akwarium jednogatunkowym. Zobacz na moja obsadę może będzie pomocna. No i życzę sukcesów w hodowli tych pięknych ryb Tu masz troche rad z naszego forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttt85 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Kakadu odpadają, PH wody powyżej 6. Jeśli chcesz trzymać z paletami małe pielęgniczki to choć jestem przeciwnikiem trzymania palet z innymi gatunkami to polecam pielęgniczki ramireza, ponieważ hoduje się je w miękkiej i kwaśnej wodzie tak samo jak paletki. Jeśli chodzi o ilość palet to ja mam u siebie w 280 litrów 9 sztuk. Podejrzewam, że kupisz średniej wielkości palety, więc przy twojej obsadzie z 6 sztuk możesz mieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianq Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 ok dzięki wielkie, ja dopiero planuje więc... na razie sobie odpuszcze i zobaczymy co będzie. Może uda mi się uzbierać kasę na 400+ akwa i wtedy kupić palety, temat uważam za zamknięty, można zablokować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts