dali Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Witam. Wmontowałem ostatnio w system co2(butla i redyktor) elektrozawór 12v. Wykożystałem zawór z systemu LPG - do odcinania bęzyny ( oczywiście czysty) + programator czasowy+zasilacz. Niestety bardzo się grzeje zarówno zasilacz jak i sam elektrozawór. Może ktoś z was ma na to jakiś dobry patent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 przy nawadnianiu terenów zieleni są wykorzystywane również elektrozawory te nie powinny się grzać ja w terenie tego nie zauważyłem ale w ogrodzie może być inaczej niż przy akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 ok. tyle że przy nawadnianiu mamy doczynienia z cieczą która jest chłodziwem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 to fakt nie wpadłem na to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Potrzebujesz zaworem odcinać dopływ CO2 czy używać go do włączania dopływu CO2? To jest dość istotne ponieważ zależy od tego rodzaj zaworu, NO-normalnie otwarty lub NC-normalnie zamknięty. Z tego co napisałeś wynika, że cewka zaworu przez większość czasu pracuje i to jest powód jej grzania. Jaki masz czas zamknięcia, a jaki otwarcia zaworu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 Potrzebujesz zaworem odcinać dopływ CO2 czy używać go do włączania dopływu CO2? To jest dość istotne ponieważ zależy od tego rodzaj zaworu, NO-normalnie otwarty lub NC-normalnie zamknięty. Z tego co napisałeś wynika, że cewka zaworu przez większość czasu pracuje i to jest powód jej grzania. Jaki masz czas zamknięcia, a jaki otwarcia zaworu ? Potrzebuje normalnie zamknięty-tak aby otwierał się razem z zapaleniem się światła. jest sporo 230V 3,5W. te nie powinny się grzac, za to koszt to 80zł + przesyłka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 Niekoniecznie 230, są też 24V ale fakt że koszt to jest około 150-180 złociszy. Jeżeli byłbyś zainteresowany to daj znać. Zawsze możemy ponegocjować z dostawcą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali Posted March 13, 2009 Author Share Posted March 13, 2009 Niekoniecznie 230, są też 24V ale fakt że koszt to jest około 150-180 złociszy. Jeżeli byłbyś zainteresowany to daj znać. Zawsze możemy ponegocjować z dostawcą 24V nie ma większego sensu. po co instalować zasilacz kiedy za połowę ceny można mieć 230V bez dodatkowego źródła ciepła np. ten http://www.allegro.pl/item579399329_aqu ... _cena.html miałem nadzieje że ktoś poleci mi sposób z tańszym ogólnodostępnym sprzętem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts