Sylwix Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Jakieś 2-3 miesiące temu kupiłam sobie 3sztk samiczek młodych gupik.W tym samym zbiorniku mam jeszcze 2 stare samice i 3 samce. To mnie wkurza że nie wiem u nich kiedy będą się kocić bo jak zjedzą trochę to są grube na drugi dzień przed karmieniem znowu są chude dam im pokarm są znowu grube u starszych samic nie ma takiego czegoś.I teraz nie wiem kiedy je włożyć te nowe samiczki do kotnika bo chce rozmnożyć te nowe a są już duże. Może wypowie się szanowny Kirysek i inni Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeHa Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Daj je do kotnika jak będą bardzo grube Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 one są co chwile bardzo grube i to mnie martwi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Spokojnie, jak zobaczysz przed karmieniem że jakaś z samic ma prostokątny brzuszek wtedy odłów ją do kotnika, najlepiej gdyby sama siedziała w kojcu dodatkowo to zabezpieczy przed pożarciem później narybku. a potem to już standardowa procedura: 1łyżeczka soli na 10L wody przyciemnione światło, najlepiej w ogóle takie dzienne jak na pokoju jest wystarczy nie łazić i nie zaglądać co 5 minut utrzymać temperature 24*c karmić artemią lub cyklopem, ewentualnie maluśkimi porcjami pokrojonej ochotki na rybek po porodzie karmić artemią, zmielonym suchym jedzeniem itd... wszystko już gdzieś tu padło. one są co chwile bardzo grube i to mnie martwi no bo jak zjedzą to są grube, logika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 czyli jak samiczki mają prostokątny brzuszek są przed okoceniem dzięki Kirysek A ostatnio jedna gupiczka miała prostokątny brzuszek i dałam ją do kotnika czekałam godzine i nic Nie wiem czemu tak jest .Kiedyś to jak miałam gupiki to nie grubneły po jedzeniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 dałam ją do kotnika czekałam godzine i nic Nic dziwnego, w godzinę to nawet nie zdąży się wyciszyć i przyzwyczaić do nowego otoczenia. Ryba może wstrzymywać poród do 48h, więc po godzinie to było nierealne by urodziła. Poród trwa kilka godzin i tak jak mówię w dodatku jak przekładamy rybę to musi się przyzwyczaic i mieć poczucie bezpieczeństwa. Kiedyś to jak miałam gupiki to nie grubneły po jedzeniu zależy czym karmisz, ochotka tuczy bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Karmie: Supervit,Ovo-vit,bio-vit,ichtio-vit,tetrawafer, i czasem vitabinem Następnym razem gdy zobacze kanciasty brzuszek prostokątny to dam do kotnika a to nie jest nic złego jak kotnik jest robiony z butelki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 to może za dużo dajesz. lepiej jak ryba jest głodna niż napchana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Ale jest dość troche rybek w tym baniaku choćby 8 neonów i parka ramirezek Akwa 70l Link to comment Share on other sites More sharing options...
paco1981 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Jak samiczka będzie miała powiększoną plamkę na brzuszku taką ciemną, to ją odłów do kotnika i poczekaj aż się wykoci ,ale nie ma takiej możliwości żeby to się stało w 1 h. No i najlepiej jakby to był kojec , który ochroni młody narybek przed pożarciem przez mame Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts