kamil1010 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 witam, wykluły mi się małe barwniaki ale narazie są jeszcze w kokosie, w tym akwa 60l mam 11 średnich skalarów i 2 dorosłe co robić nie zjedzą mi ich upilnują barwniaki ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 tych skalarów nie powinno tam być... to twoje jedyne akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil1010 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 nie mam jeszcze 360l ale tam mam paletki i nie moge mieć skalarów i jeszcze mam 10l a te skalary i tak sprzedam ale co robic teraz aby wychodować te barwniaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 sprzedaj skalary i barwniaki będą same; one się małymi świetnie zajmą Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil1010 Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 a jak bym je przełożył te barwniaki do akwa 10l to z dorosłymi czy same małe ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 10l za mało... 30 by styknęło jak już to chyba z rodzicami... niech ktoś jeszcze się wypowie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 13 skalarów w 60L, one w ogóle mają miejsce żeby się obrócić? odłów je jak najszybciej z tego akwarium bo z młodych kompletnie nic Ci nie zostanie. Młodych z rodzicami bym nie ruszała, takie przenoszenie i zmiana środowiska może być dla nich zbyt dużym stresem. A 10L to stanowczo za mało dla nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Moze ja coś napisze bo hoduję Barwniki i swego czasu sprzedawałem po 80 szt. do sklepów . A więc jak juz rodzice wyprowadzą potomstwo na pierwsze spacerki to szykuj 10l zbiorniczek grzałeczka ,filterek i jakaś roślina Wode wlej z akwarium podłącz filtr daj roślinę, ale nie w podłoże tylko tak aby sobie pływała. Młode żeby nie ucierpiały w siatce przy łowieniu wyciągnij grubym wężem . Tak jak do odmulania . Zassij wodę i jak już trochę zleci do wiaderka to wciągaj gromadę młodych . Mi się udawało zawsze załapać wszystkie na raz;) potem odlewasz nadmiar wody i resztę z małymi do 10l. Na początku karmiłem żółtkiem z jajka czyli kawałeczek gotowanego żółtka do literatki z woda wymieszać i zawiesinkę wciągasz strzykawką . Do strzykawki cienki wężyk i wpuszczasz to pomalutku koło narybku . Obserwujesz czy jedzą . I tak kilka razy dziennie . Widać kiedy się najadają bo brzuszki robią się żółte . Częsta podmiana wody bo żółtko brudzi. Jak podrosną to rozcieraj na pył gammarusa bardzo ładnie na tym rosną do tego pokarmy roślinne . To chyba wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts