marcin2983 Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Na ciele samicy prętnika karłowatego pojawiła się bardzo brzydka czerwona rana. Praktycznie dziura w ciele i mięśnie na wierzchu. Czy to może być objaw dziurawicy lub jakiejś innej choroby czy rana bojowa? Samica mieczyka jest agresywna i czasami gania prętniki i samca mieczyka. Podczas karmienia odgania również inne rybki. Możliwe żeby tak wygryzła ranę? Generalnie w zbiorniku jest kilka kryjówek i gęste roślinki więc prętniki mają się gdzie chować i do tej pory nie było takich incydentów. Przepraszam za jakość zdjęcia - robione telefonem. Zbiornik 60l Obsada: Bojownik 1+3 Prętnik karłowaty 1+1 (wiem że powinno być więcej samic, pracuje nad tym tylko ciężko kupić ładną) Neon innesa 8 szt. Mieczyk Hallera 1+1 (wiem, że za mały litraż - kochany pan sprzedawca sprzedał mi parkę do mojej pierwszej 30l, do tej samej 30 sprzedał mi gibbicepsa ale już znalazł nowy dom) Rośliny: Nurzaniec Moczarka Anubias Ponikło Althernathera reineckiego (ten sam pan sprzedawca od mieczyków tylko dwa tygodnie wcześniej) Hygrophilia siamensis Filtr: Aquael fan 1 - włączony cały czas Oświetlenie: 2x15W świetlówki juwel Ogrzewanie: grzałka z termostatem 100W, temperatura 26 C (próbuje pożenić wymagania bojowników z mieczykami) Napowietrzanie z filtra Nawożenie: kulki gliniano-torfowe w podłożu, wcześniej sera florena co tydzień (ostatnio miesiąc temu przed zastosowaniem kulek) Parametry: NO2 - 0 mg/l NO3 - między 10 a 25 mg/l (test paskowy) pH - 7,2 GH - między 7 a 14 d (test paskowy) KH - między 6 a 10 d (test paskowy) Podmieniam wodę 10 litrów co sobotę razem z odmulaniem dna. Leje zmieszaną odstaną kranówkę i zdemineralzowaną żeby utrzymać twardość (w kranie GH >30 d ) Akwarium ma dwa miesiące. Dojrzewało 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Po pierwsze Pretniki trzymamy w haremach. Musisz oddać Prętniki Albo Bojowniki. Dlaczego? Masz tego efekty na zdjęciu. Podejrzewałbym o to Bojowniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamon Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 A nie raczej mieczyki? Bojowniki są może bardziej agresywne, ale mniej silne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted January 24, 2012 Share Posted January 24, 2012 Bojowniki są może bardziej agresywne, ale mniej silne...Oj no nie wiem, nie wiem Powiedziałbym, że to zgrzyty pomiędzy Labiryntami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin2983 Posted January 24, 2012 Author Share Posted January 24, 2012 Po pierwsze Pretniki trzymamy w haremach. Prętnik karłowaty 1+1 (wiem że powinno być więcej samic, pracuje nad tym tylko ciężko kupić ładną) Proszę o czytanie ze zrozumieniem Dzięki za odpowiedzi. Ostatnio wogóle rzadko widuje samice prętnika w sklepach. Mają głównie samce. Bojownika wykluczam bo jest wyjątkowo spokojny. Kupiłem go z akwarium jak pływał z innymi rybkami, nie z kubeczka. On nawet własnych samic nie gania a puszy się sporadycznie. Można powiedzieć bojownik pacyfista albo ta mieczyczka go tłumi bo jest agresywna i większa od niego. Mieczyki są i tak do oddania albo wymiana zbiornika na 112l Czyli wracając do pytania jest to rana bitewna a nie oznaka choroby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts