pyszu18 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 witam. tak jak napisałem w temacie, chodzi mi o tła z kory drzewa. myślałem tu albo o brzozie albo o grabie. brzoza ma fajny kolor, od białego po brązowy. za to grab/buk ma fajna plaska ciemnozielona korę. co wy o tym myślicie? moje akwa to 54 litry, miałem fototapetę, zmieniłem na czarny brystol, ale nadal mi coś nie pasuje... może wy gdzieś to widzieliście? hmm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Ja to widziałem, ale jakoś mi się to nie podoba, tak jakbyś miał drzewo za akwarium :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 w naturalnym środowisku ryb przecież są zatopione drzewa... i mi własnie chodzi o taki efekt jakby takiego duuuuużego powalonego drzewa. do tego by doszedł jakiś ususzony mech, kamyczki....;] taka struktura, ale za zbiornikiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 No to jak tak chcesz to zrób z buku, ma fajne wzory i najładniejszy kolor z tym wszystkich. Przynajmniej dla mnie :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 zrobilem zdjecia jak to wyglada, ale dodam dopiero pozniej, bo mi sie bateria laduje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 a chcesz to dac za zbiornik oczywiscie?? Czy może chodzi Ci po głowie zatopienie takiego tła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 (...) taka struktura, ale za zbiornikiem olyvka: Czytaj ze zrozumieniem ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 afr0 - spokojnie olyvka - tak chce to dac za akwarium. myslalem o zatopieniu, ale to jednak nie bylby zbyt dobry pomysl. taka kora roznie moglaby sie zachowac w akwarium... zreszta powstalaby za kora czesc wody, ktora by sie nie poruszala. no i byla by tam strefa martwa. zreszta mam za male akwarium, zeby jeszcze dawac do srodka tlo ;] jak mi wyjdzie, to bede robil na sprzedaz takie rzeczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Kory do wody raczej się nie wkłada pleśnieje i gnije . Co do pomysł to sam miałem takie tło zrobione ale nei mam fotek . Użyłem kory Dębowej ,bardzo wyraźna faktura przez co nabiera trójwymiarowości . Troszkę mchów nie zaszkodzi . Tło nakleiłem Silikonem do cieńkiej płyty i gotowe super efekt A tu coś na wzór na dole strony jest pokazane tło zrobione właśnie w ten sposób http://gurami1.bloog.pl/kat,458015,index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 ale czy te mchy tam nie wyschną? mógłbyś shadow coś więcej opisać nt budowy takiego tła? wyglądałoby dość ciekawie do mojego 240L... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 One nawet muszą być wyschnięte , inaczej ich nie przykleisz . To nie mój temat więc niech Kolega opisze co i jak robiła ja poddałem tylko link do tła które może zainspirować .Powiem tylko jeszcze jako ciekawostkę że właśnie to tło z linka miało być u mnie za akwarium jego cena -bagatela 1250zł. Więc chyba warto zrobić samemu:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 pozniej wstawie fote jak to wyglada na czarnym brystolu. mam juz ulozone kawalki kory. zobaczycie jak to wyglada. w te dziury, ktore widac daloby sie mech, kamyczki i inne patyki no i dodatkowe oswietlenie...;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Tak do takiego tła sugerował bym osobne podświetlenia np. diodowe . Ja tak robię u siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 tlo na czarnym brystolu wyglada mniej wiecej tak : te dziury mam zamiar wypelnic suszonymi liscmi, do tego dolozyc jeszcze jakis kamyk i patyk. chce zrobic z tego tlo "skrzynkowe". pisze "skrzynkowe" bo nie jestem pewien, czy to tak sie nazywa. ale chce miec poprostu taka skrzynke z tylu. oswietlenie bede planowal nie diodowe, tylko szunrkiem kilkunastu lampek choinkowych. mam w domu tego pod dostatkiem. jak sie nie sprawdzi bede probowal dalej ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksys24 Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Ogólnie super ale wg mnie można by było poukładać to jakoś mniej regularnie, bo teraz to wygląda tak jakby było robione przy linijce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 ja też będę robił coś podobnego, z tym że bardziej coś w stylu tego co podał shadow2525. Korzenie, kora, mech i również wszystko będzie w skrzynce. Sęk w tym tylko czym to poprzyklejać, czy na silikon czy na vicol. Ten drugi trochę jest rzadki więc w trakcie klejenia jedno drugie będzie przemieszczać hm.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 No ok , a jak Wy to później do akwarium mocujecie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 ja też będę robił coś podobnego, z tym że bardziej coś w stylu tego co podał shadow2525. Korzenie, kora, mech i również wszystko będzie w skrzynce. Sęk w tym tylko czym to poprzyklejać, czy na silikon czy na vicol. Ten drugi trochę jest rzadki więc w trakcie klejenia jedno drugie będzie przemieszczać hm.. Może klej do polistyrenu, jest bezbarwny tyle, że trochę śmierdzi, ma konsystencję kisielu. Dzięki temu że tak śmierdzi szybko wysycha ponieważ odparowują rozpuszczalniki. Trochę hardcore Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Mam jeszcze jeden link który możeokazać się pomocny http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=5026 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 5, 2009 Author Share Posted March 5, 2009 kore mam zamiar przyczepic do plyty ze sklejki za pomoca zylki. w jednym kawalku kory 4 dziurki nawierce malutkie i w sklejce. pozniej sie troche pobawie z przeplatywaniem tego przez te dziurki, ale mysle ze bedzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 kore mam zamiar przyczepic do plyty ze sklejki za pomoca zylki. w jednym kawalku kory 4 dziurki nawierce malutkie i w sklejce. pozniej sie troche pobawie z przeplatywaniem tego przez te dziurki, ale mysle ze bedzie ok.Moim zdaniem za dużo roboty, ja chyba zainwestuje w klej vicol + silikon i będę się bawić w ten sposób. Jutro jadę nazbierać gałęzi itp. żeby dobrze przeschnęło w domu. Plan jest taki: tło skrzynkowe 130x50 [cm] z podświetleniem na górnej listwie diodami lub białymi neonami takimi jak wykorzystuje się w tuningu samochodów. materiały na tło: ziemia ogrodowa, liście, kora, gałęzie. Efekty myślę, że najpóźniej za 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 no pieknie, ale jak masz zamiar przyleic ziemie ogrodowa? juz lepiej chyba kupic posypke jaka sie wykorzystuje przy klejeniu modeli ( np modelarstwo kolejowe ;D ). sa rozne i bardzo dobrze sie prezentuja. sam mam na zbyciu kilka kilogramow tego... tylko, ze ja mam same odcienie jasnej zieleni... a tlo to raczej ciemne ladniej wyglada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 myślałem o tym, że jak już poprzyklejam większe elementy typu korzenie itd, to pozostałości posmaruję pędzlem umoczonym w vicolu i obsypię ziemią i docisnę rękoma i zostawię tak to na noc rano co spadnie to spadnie i tyle, ewentualnie drugą warstwę nałożę psikając uprzednio klejem w sprayu. ja raczej dążę do zachowania klimatu Amazonii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 no no wikol jest dobry, ze jak wyschnie jest przezroczysty. sposob z nalozeniem kilku warstw wydaje mi sie byc konieczny. troche sie bawilem w modelarstwo, takze mozesz zaufac :] tak w_ogole to mozesz dac czarna bibule, na to kilka watstw wikolu, a na to pozniej wlasnie ziemie. zeby nie bylo przeblysku :] a duzo chcesz jej dac? czy tylko tak aby,aby ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 trochę tylko tam gdzie zostaną puste pola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts