gupik1516 Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 Witam przed chwilą w moim akwa zaobserwowałem dziwne stworzenie.Jest kształtem podobne do szczypawicy, wąskie koloru przeźroczystego, długości około 2cm.Porusza się normalnie jak ryba.Niestety nie udało mi się tego złapać ani sfotografować.Co to może być?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawos Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 A co to jest ta "szypawica"? Zrób jakieś fotki, bo zbyt dobrze tego nie opisałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gupik1516 Posted December 13, 2011 Author Share Posted December 13, 2011 Nie mogę tego uchwycić, szczypawica inaczej skorek pospolity, ma bardzo podobny kształt do tego stworzenia w akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 To pewnie larwa jętki albo ważki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gupik1516 Posted December 13, 2011 Author Share Posted December 13, 2011 To pewnie larwa jętki albo ważki.Tak teraz sprawdziłem właśnie to jest larwa jętki Czy to może jakoś zaszkodzić bojkowi lub krewetkom? Może się to rozmnożyć? Jakim cudem to mogło się znaleźć w moim akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawos Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 Wiem co to jest, ale napisałem to po to, bo złą nazwę podałeś. Może przyniosłeś jakąś roślinkę ze stawku,bagna,jeziora np.rzęsę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gupik1516 Posted December 13, 2011 Author Share Posted December 13, 2011 Nie, wszystkie rośliny są normalnie ze sklepu.Wcześniej tego nie widziałem, dopiero dzisiaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted December 13, 2011 Share Posted December 13, 2011 hallo Bojka raczej nie ruszą ale na krewetki polować będą. Jak widziałeś jedną to masz tego zapewne więcej, całkiem skuteczni są to łowcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted December 15, 2011 Share Posted December 15, 2011 Larwy jętki są raczej nieszkodliwe, inaczej larwy ważki. Larwy się nie rozmnażają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shark Posted December 25, 2011 Share Posted December 25, 2011 Larwy jętki są raczej nieszkodliwe, inaczej larwy ważki. Larwy się nie rozmnażają. Zgodzę się. Larwa ważki poluje na małe stworzenia wodne. Ale czasami zdarzają się przypadki, że w baniakach atakowały również ryby... Jest grudzień więc mam wątpliwości skąd to mogło się tam wziąć... Normalnie owady czasami w okresie lata wlatują do domów a spotykając akwarium bez pokrywy składają jaja. Jednak dziwne jest to, że larwa jętki pływa po twoim akwarium w środku zimy :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pazur Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Przypuszczał bym dłuższy okres przebywania jaja, tak jak przetrwalnika, wiele jajorodnych jest przystosowana do składania jaj na dłuższy okres, nie znam się na ważkach (na owadach za bardzo też nie), ale bardzo możliwe jest, że owad był wcześniej w mieszkaniu albo akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts