Bobix Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Witam, chciałbym wiedzieć czy tym rybom wystarczy pokarm Bio Vit i Ichtio Vit: 63l: 4 danio czerwone 4 kiryski spiżowe 3 brzanki sumatry parka molinezji parka gupików zbrojnik Z góry dzięki Jak możecie to podajcie nazwe pokarmu, jaki moge do tego dodać. PS. Rybki karmie 3 razy dziennie, na przemian tymi pokarmami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 1. Obsada do zmiany. Danio-Do oddania Kirysy-Do oddania Brzanki-Mogą być w liczbie 10-15 Molinezje- Oddaj Gupiki- Mogą być, ale brzanki obgryzają ogony Zbrojnik- Oddaj Ryby karmi się 1-2 razy dziennie. W ich diecie nie może zabraknąć białka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 No ale te pokarmy wystarczą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Tak, ale musisz dodać do diety ryb żywy pokarm. Musisz oddać ryby które wymieniłem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Żywy pokarm to jaki? Kupuje się w zoologicznym? No z tymi brzankami i danio się z tobą nie zgodzę do końca. Nie musi być ich tak dużo, zresztą 1 moja brzanka jest już duża, a 2 są małe Danio też są młode, zresztą widziałem wiele razy danio w akariach mniejszych niż 60l, i świetnie sobie radziły, żyły niecałe 2 lata w jednym akwa A zbrojnika na pewno oddam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Tak. Larwy ochotki, komarów itp. Poczytaj sobie. viewtopic.php?f=37&t=17330&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=hodowla+%C5%BCywego+pokarmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 A kiryski według ciebie dlaczego nie pasują? Wielu akwarystów radziło mi kupić właśnie te ryby, posłuchałem ich, i się nie zawiodłem. To świetne ryby!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Kirysy to moje ulubione ryby, lecz ten gatunek rosnie za duży jak na ten zbiornik. Polecam odmianę "Panda" lub kirysa miniaturowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 A kiryski według ciebie dlaczego nie pasują? Wielu akwarystów radziło mi kupić właśnie te ryby, posłuchałem ich, i się nie zawiodłem. To świetne ryby!! Kiryski spiżowe wymagają większego akwarium, w sumie przede wszystkim długości Jeśli masz standardowe akwarium z dł. 60 cm to spiżowe zamień na kiryski panda ( min. 6 sztuk- są stadne) Rosną mniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Hmm, nie wiedziałem, w większości źródeł podają, że panda dorastają do 5,5-6cm, a spiżowe do 6cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Hmm, nie wiedziałem, w większości źródeł podają, że panda dorastają do 5,5-6cm, a spiżowe do 6cm. Niektóre źródła przekłamują. A tak w ogóle to niezły off-top. Temat jest o karmieniu. Dlatego też dalsza dyskusja powinna być o tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Tak, przepraszam, a więc powracając do tematu karmienia. Jak nadejdzie pora karmienia to karmić przy każdym karmieniu po 1 porcji jednego pokarmu(na przemian, np. rano ichtio vit, w dzień vibo vit, wieczorem żywy), czy po 1/3 jednego, 1/3 drugiego, i 1/3 trzeciego za każdym razem gdy karmie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Karmimy ryby raz-dwa dziennie. Proponuję: Pon: Ichtio Wit Wt: Vibowit, wieczorem żywy Śr: Głodówka Czw. Żywy Pt: Ichtio, wieczorem Vibo Sobota: Żywy Niedziela: Vibo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Acha, do tej pory karmiłem 3 razy dziennie ;/ czy to mogło zaszkodzić rybkom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Acha, do tej pory karmiłem 3 razy dziennie ;/ czy to mogło zaszkodzić rybkom? Zależy jak wielkie porcje im dawałeś, jeżeli niewielkie to ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Po 5,6 płatków na akwa, czyli chyba mało im dawałem [edit] Ok, temat już można zamknąć, podziękowania dla Pan Kostur i Gost Pozdro. Gost: Nie ma sprawy. Zgodnie z życzeniem zamykam. Na przyszłość- edytuj posty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts