Jump to content

senne ampularie ?!

Recommended Posts

Witam pięknie,

mam taki oto problem - kupiłem niedawno kilka sztuk ampularii, wrzucam je do akwarium z odpowiednim ph itd.

i teraz co ciekawe - kiedyś jak miałem te ślimaki, to łaziły jak głupie od rana do wieczora.

Możliwe jest, aby ta parta była bardziej .... senna ?

Jedyne znaki tego, że one żyją mogę wyprowadzić tylko po tym, iż rano są w innym miejscu niż wieczorem ;)

a tak - lenie straszne .

witam pięknie

mam taki oto problem - kupiłem niedawno kilka sztuk ampularii, wrzucam je do akwarium z odpowiednim ph itd.

i teraz co ciekawe - kiedyś jak miałem te ślimaki, to łaziły jak głupie od rana do wieczora.

możliwe jest aby ta parta była bardziej .... senna ?

jedyne znaki tego, że one żyją mogę wyprowadzić tylko po tym, iż rano są w innym miejscu niż wieczorem ;)

a tak - lenie straszne .

To podaj te "odpowiednie ph itd" :roll:

Jest to ślimak, nie będzie ci się poruszał szybko, może złe parametry i coś z nim jest :roll:

Podaj te parametry ( ph,no3,no2,kh,gh itp ;) )

ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda

łaska boska, że o pesel nie zapytałeś ;)

Nie o to chodzi, skoro piszesz że "akwarium z odpowiednim ph itd."

Więc chce wiedzieć te ph ITD. ;)

ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda

I to "itd." rozwiąże problem ? :)

Może jednak do sedna, co ? ;)

i to "itd." rozwiąże problem ? :)

może jednak do sedna, co ? ;)

Skoro piszesz że masz odpowiednie ph itp ( i tym podobne) to znaczy że znasz inne parametry ( no3,no2,kh,gh... )

A jesteś pewny że one są jak to opisałeś "senne" ? Ampularie nie są zbyt szybkie. hmmm najlepszym sposobem będzie obejrzyj filmiki o ampulari na yt to będziesz wiedział czy twoja jest taka powolna. Lepszego sposobu nie widzę ;)

Punkt za dokładność :) faktycznie, lepiej mniej czasem napisać.

Co do filmików - mam porównanie między starą partią ampularii a nową.

Może to kwestia adaptacji.

mod.-Po raz kolejny.. gdzie się podziały duże litery?

• 5 weeks later...

Ja też mam 1 ampularie i ona była też senna , bo wychodziła tylko na chwile .Potem kupiłem uzdatniacz Tetra Goldfish AquaSafe i zamiast wlać do przygotowanej wody to mi się pomyliło i wlałem do akwarium .Po 1 dniu ślimak zaczął pełzać przez większość dnia , a jeszcze coś jak wlejesz preparat to nie przejmuj się pianą , która będzie się robić na powierzchni wody.

Dziękuję bardzo za pomoc :)

Sprawa się generalnie rozwiązała po podniesieniu temperatury z 25 stopni do 28.

Pozdrawiam.

mod.-Myślę, że temat już do zamknięcia. W razie jeszcze jakiś pytań w tym temacie proszę napisać do mnie pw to odblokuję ;) (agunia997)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...