heretico Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Witam pięknie, mam taki oto problem - kupiłem niedawno kilka sztuk ampularii, wrzucam je do akwarium z odpowiednim ph itd. i teraz co ciekawe - kiedyś jak miałem te ślimaki, to łaziły jak głupie od rana do wieczora. Możliwe jest, aby ta parta była bardziej .... senna ? Jedyne znaki tego, że one żyją mogę wyprowadzić tylko po tym, iż rano są w innym miejscu niż wieczorem a tak - lenie straszne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 http://www.applesnail.net/content/multi ... polish.htm Ampularie, to są ślimaki, więc to chyba normalne,że wolno pełzają. Nie będą Ci poruszały się tak samo szybko jak ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heretico Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 http://www.applesnail.net/content/multi_languages/polish.htm Ampularie, to są ślimaki, więc to chyba normalne,że wolno pełzają. Nie będą Ci poruszały się tak samo szybko jak ryby. To oczywiste. Niemniej brak jakiejkolwiek aktywności w dzień nieco mnie zaniepokoił . mod.-A gdzie są duże litery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 witam pięknie mam taki oto problem - kupiłem niedawno kilka sztuk ampularii, wrzucam je do akwarium z odpowiednim ph itd. i teraz co ciekawe - kiedyś jak miałem te ślimaki, to łaziły jak głupie od rana do wieczora. możliwe jest aby ta parta była bardziej .... senna ? jedyne znaki tego, że one żyją mogę wyprowadzić tylko po tym, iż rano są w innym miejscu niż wieczorem a tak - lenie straszne . To podaj te "odpowiednie ph itd" Jest to ślimak, nie będzie ci się poruszał szybko, może złe parametry i coś z nim jest Podaj te parametry ( ph,no3,no2,kh,gh itp ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
heretico Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 Ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda. Łaska boska, że o pesel nie zapytałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda łaska boska, że o pesel nie zapytałeś Nie o to chodzi, skoro piszesz że "akwarium z odpowiednim ph itd." Więc chce wiedzieć te ph ITD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heretico Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda łaska boska, że o pesel nie zapytałeś Nie o to chodzi, skoro piszesz że "akwarium z odpowiednim ph itd." Więc chce wiedzieć te ph ITD. I to "itd." rozwiąże problem ? Może jednak do sedna, co ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 ph mam utrzymane na poziomie 7,5, max 8., temperatura wody to 26 stopni C., woda raczej średnio twarda łaska boska, że o pesel nie zapytałeś Nie o to chodzi, skoro piszesz że "akwarium z odpowiednim ph itd." Więc chce wiedzieć te ph ITD. i to "itd." rozwiąże problem ? może jednak do sedna, co ? Skoro piszesz że masz odpowiednie ph itp ( i tym podobne) to znaczy że znasz inne parametry ( no3,no2,kh,gh... ) A jesteś pewny że one są jak to opisałeś "senne" ? Ampularie nie są zbyt szybkie. hmmm najlepszym sposobem będzie obejrzyj filmiki o ampulari na yt to będziesz wiedział czy twoja jest taka powolna. Lepszego sposobu nie widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
heretico Posted July 22, 2011 Author Share Posted July 22, 2011 Punkt za dokładność faktycznie, lepiej mniej czasem napisać. Co do filmików - mam porównanie między starą partią ampularii a nową. Może to kwestia adaptacji. mod.-Po raz kolejny.. gdzie się podziały duże litery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj11 Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Ja też mam 1 ampularie i ona była też senna , bo wychodziła tylko na chwile .Potem kupiłem uzdatniacz Tetra Goldfish AquaSafe i zamiast wlać do przygotowanej wody to mi się pomyliło i wlałem do akwarium .Po 1 dniu ślimak zaczął pełzać przez większość dnia , a jeszcze coś jak wlejesz preparat to nie przejmuj się pianą , która będzie się robić na powierzchni wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heretico Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Dziękuję bardzo za pomoc Sprawa się generalnie rozwiązała po podniesieniu temperatury z 25 stopni do 28. Pozdrawiam. mod.-Myślę, że temat już do zamknięcia. W razie jeszcze jakiś pytań w tym temacie proszę napisać do mnie pw to odblokuję (agunia997) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts