kali555 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Witam Mam pytanie odnośnie stężenia roztworu wody utlenionej, jakie proporcje, ile do ile? W celu wyeliminowania ślimaków i ogólnego odkażenia roślin po zakupie. Co doradzacie jeszcze oprócz roztworu wody utlenionej? Wiem, że nadmanganian potasu się sprawdza, ale nie wiem w jakich proporcjach, a nie chciałbym, żeby te kąpiele zniszczyły dopiero co zakupione rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Na odkażenie roślin jest sporo sposobów , czytałem też o wodzie utlenionej , dużo osób pozytywnie wypowiada się o roztworze z cytryny , kwasku cytrynowego , kalia (nadmanganian potasu ) stosowany jest przeważnie do celów leczniczych np:(leczenie rybiej ospy , lub jakieś zmiany skórne ryb ) . Co do proporcji musisz zapytać wujka Google . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunrise103 Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 hallo Stosuje to w następujący sposób, do wiadra wlewam 10 l chłodnej wody, w tym rozpuszczam 1 tabletkę, po rozpuszczeniu się jej wrzucam do roztworu roślinki, mocne i twarde typu anubias mocze koło 15 minut, delikatne 5 minut. Następnie kolejne płukanie tym razem pod kranem pod chłodną wodą, wymywam roślinki pod listkami gdyż tam czają się ślimaki i inne pskudy, płucze układ korzeniowy, jak trzeba to go przycinam. Następna stacja to już baniak Jest to cytat użytkownika dziki zapożyczyłem od niego, mam nadzieję, że pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts