Grzegorz1587 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Witam Po jakim czasie od zakończenia leczenia rybiej ospy moge posadzić nowe roslinki do akwarium? Czy ma to znaczenie? I czy wystarczy jak je tylko przepłukać przed wlozeniem do zbiornika bo nie mam zbiornika do zrobienia kwarantanny :/ Dziękuje pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Procedura przywracania nie jest wcale taka trudna:). Jeśli wyleczyłeś rybki to nie musisz od razu używać nie wiadomo czego czy podmieniać wody z powodu wcześniejszej choroby:). Warunkiem bezwzględnym jedynie jest to iż przez 4 tygodnie od zakończenia kuracji nie wpuszczasz nowych, obcych ryb(nawet z własnego, kolejnego zbiornika), a swoje obserwujesz. Niejednokrotnie nowe ryby są słabsze. Poza tym choroba je osłabia więc potrzebują czasu żeby wrócić do pełni sił. Wodę podmieniamy tak samo jak robiło się to do tej pory:). Ot i cała filozofia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz1587 Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Przepraszam ale ja pytałem sie o roslinki a nie ryby chyba ze dotyczy to tez roślin ze przez 4 tyg nie dodajemy do zbiornika nowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Dokładnie tak jak z rybkami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Nie ma to znaczenia. Możesz sadzić roślinki kiedy chcesz, nawet podczas choroby. PS.: Adam, żródło z którego nabywasz wiedzę powinno zostać wpisane w indeks ksiąg zakazanych. :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz1587 Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Hymn mam tu dwie odrębne odpowiedzi nie wiem do której rady sie zastosować ktoś jeszcE mógłby sie wypowiedzec żebym miał pewność ze nowe roslinki nie zaszkodZa rybka i nie wprowadza nowych bakterii. I czy przeplukanie woda wtstarzy czy trzeba coś wiecej zrobić? Czytałem coś o kwarantannie ale Ja nie mam takiej możliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 http://www.superakwarium.pl Zakazane to powinno być krytykowanie i myślenie, że jest się znawcą... ps.puszczanie rybkom Metaliki też powinno być zakazane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Ja znawcą ? Ciekawe czego ? Nie wiem gdzie coś takiego pisze na SA. Ja piszę swoje wypowiedzi opierając się na praktyce, a nie na czytaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 Źródło jest OK.,ale przytoczony fragment dotyczy zarybiania akwa po chorobie,nie ma to nic wspólnego z roślinami. Grzegorz1587 Możesz śmiało sadzić nowe rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz1587 Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 Super dziękuje bardzo za pomoc jadę kupić roslinki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts