kora144 Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Witam! Mam 4 welony w akwarium 112l - 3 samce i 1 samiczkę (wiem, że to przerybienie dlatego zmieniam je już niedługo na 200l). Od dłuższego czasu zaobserwowałam u nich tarło. Dzisiaj rano zauważyłam, że jeden z samców podgryzał płetwy samiczce, welony zagoniły ją także pod filtr, tak że nie umiała się wydostać i zdarła sobie łuski. Wyłowiłam więc ranną i wykończoną rybę i umieściłam tymczasowo w kuli, nie chcę skazywać jej na dalszy w niej pobyt, więc czy mam umieścić ją w zbiorniku z resztą ryb? Czy może kupić mniejsze akwarium i podać jakiś środek do regeneracji uszkodzonych części ciała? Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzielone wypowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Na pewno wyciągnij ją z tej kuli, co to za pomysł w ogóle? :/ Jakie są te rany? Coś poważnego? Jeśli nie to wpuściłbym do akwarium docelowego, a jeśli tak to najlepiej do szpitalika i niech tam się kuruje. Daj zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubaz Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Właśnie daj zdjęcie to wtedy coś wywnioskujemy. Może to nie tyle tarło co zwykła agresja wobec samiczki spowodowana złymi warunkami? A samiczkę dobijasz trzymaniem w kuli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Pokaż zdjęcia, na razie spróbuj załatwić jakieś akwarium 25l wzwyż dla tej welonki, ale nie kulę. Jak wstawisz foty to coś wymyślimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 3 samce i 1 samica?? Po 1: lepiej byłoby 3 samice, 1 samiec Po 2: jak rozróżniasz płeć u welonków?? Po 3: według mnie jest to agresja a nie tarło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts