egwin85 Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Witam mam pytanie czy moje oświetlenie w 120 l baniaku jest dobre blue-sky na tył i Aqua-glo na przód 2x20w bo wystepuja problemy z zielenicami czy widzicie lepsze rozwiązanie dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Witam mam pytanie czy moje oświetlenie w 120 l baniaku jest dobre blue-sky na tył i Aqua-glo na przód 2x20w bo wystepuja problemy z zielenicami czy widzicie lepsze rozwiązanie dla mnie Światło w akwarium masz 0,3(3)W/L więc może być. Przyczyna powstawania zielenic: -nadmiar światła - Tu jest ok, bo światła nie masz nadmiar -nadmiar azotu, fosforu -brak odpowiedniej filtracji lub jej brak -zła pielęgnacja -nadmierne nawożenie -przerybienie Sprawdź parametry wody jaki filtr ? czyścisz akwarium ? tzn robisz podmiany, czyścisz szyby itp nawozisz czymś akwarium ? może masz przerybienie ? Jeśli chcesz walczyć z zielenicami to pomoże ci: -usunięcie nadmiaru azotu i fosforu -regularne podmiany wody, 20% co 3dni -osadzenie akwarium roślinami szybko rosnącymi, -ograniczenie oświetlenia -zredukowanie nadmiernej ilości ryb -wydajny filtr -wpuszczenie do akwarium ryb, które żywią sie glonami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts