starlett Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Witajcie! 10 dni temu kupiłam 2 pielęgniczki Ramireza, na początku nie były aż tak kolorowe, ale teraz są wręcz jaskrawe jak papugi. Ponieważ w sklepie mieli tylko 5 sztuk, postanowiłam wczoraj dokupić 3 pozostałe. Po wpuszczeniu do akwarium, w porównaniu do dwóch które mam od 10 dni, wyglądały na strasznie wyblakłe, jedna była prawie biała. W dodatku te dwie "stare" ganiają nowe - nie trzymają się z nimi. Czy dokupione nowe ramirezki wybarwią się tak jak te które juz miałam? Bo naprawdę, w momencie kupienia pierwszej pary, nie była ona tak kolorowa jak dzisiaj. Czy one zmieniają kolory aż tak szybko? Jaka jest tego przyczyna? W sklepie wszystkie były blade, a wydaje mi się że w moim akwarium zaczynają nabierać jaskrawych kolorów. z góry dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 podaj jakie masz parametry wody , jaki litraż , jaki sprzęt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 180l ok. 24-25 stopni, na pewno mam dobry filtr, ale akwarium jest mojego męża, a że mieszkam w Norwegii słabo rozumiem wszystkie oznaczenia na preparatach. Sprzęt firmy Juwel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 W akwarium masz tylko Ramirezy tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 jednego wielkiego tłustego welona ktorego chce sie pozbyc, dwa mruki ktore mieszkają w korzeniu, 2x sumik szklisty, glonojad, i piskorek myersa, z tym że ja pozostałych wogóle nie widuję, jedynie mruki poznym wieczorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 No to obsadę poprawiłbym, ale załóż temat w dziale obsady. Co do Ramirezów. To dobrze by było, żeby rozpoznać płeć tych wszystkich Ramirezów. Prawdopodobnie te pierwsze zajęły sobie ten teren i przeganiają resztę. Wyblakłe kolory to pewnie dlatego, że są przeganiane i się stresują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 czyli mozliwe że po prostu "zbladly" ze stresu ale wydaje mi się ze już nabierają kolorow. dziękuję za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Tak to jest najbardziej prawdopodobne Poczekaj kilka dni i wszystko powinno się ustabilizować chyba, ze nie przestaną się gonić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubaz Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Ramirezy to ryby terytorialne, wiec przeganianie się osobników to norma. Co do kolorów to jest kilka możliwości: -Płeć -Tak jak wyżej kolega pisał. Może są zestresowane. -Szok(stres) związany ze zmianą otoczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts