DarthKowal Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Witam Posiadam belke i w niej mam 2x39W planuje wymiane świetlówek i tera pytanie jaką wybrać (pod rośliny). Oglądałem na allegro i zgłupiałem Pytanie która firm produkuje najlepsze Arcadia ? Hagen ? Sera ? JBL ? Juwel ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 hallo Ja używam zwykłych nieakwarystycznych OSRAMów w zestawie barwowym 840 i 865. Nie polecam żadnych extra wybarwiających ani żadnych takich kosmicznych które świeca barwą 8000K i do tego jeszcze na różowo. Ale to moje własne uprzedzenia są oraz "skąpstwo" Link to comment Share on other sites More sharing options...
baniakmaniak Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Witam Posiadam belke i w niej mam 2x39W planuje wymiane świetlówek i tera pytanie jaką wybrać (pod rośliny). Oglądałem na allegro i zgłupiałem Pytanie która firm produkuje najlepsze Arcadia ? Hagen ? Sera ? JBL ? Juwel ? Są jeszcze Sylvanie jak chcesz zastosowac w baniaku roślinnym to proponuję Sylvanię Aquastar + Grolux. Ceny niższe niż w przypadku Arcadii, Hagena i JBL co do Juwela nie produkuje on świetlówek 39 Watowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Połączenie Aquastar + Grolux nie będzie dobre. Ja polecam Philipsa 965 i do tego coś o barwie 10000K Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Połączenie Aquastar + Grolux nie będzie dobre. Dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 hallo Dla mnie grolux to sklep mięsny, idziesz i patrzysz a tam piękne czerwone, soczyste kawałki, w domu oglądasz a to podsuszona już nie ubarwiona na czerwono światłem zwykła chabanina. Trzeba oddać honor groluxowi że pięknie oczy mami ładnymi kolorami w zbiorniku, tyle ze to jest dla cieszenia oka a nie dla wzrostu roślin. O ile dobrze pamiętam są dwa zakresy barw w których rośliny mają przybliżony poziom fotosyntezy, jeden jest gdzieś w granicy 4000 Kelvina a drugi około 6000-7000 Kelvina, dlatego stosuję w oświetleniu te dwa zakresy i żadnych innych. Zakresy barw ultrafioletowe (10.000k/20.000k) są zarezerwowane dla akwariów morskich do oświetlania korali, przy słodkiej akwarystyce roślinki mogą ulec czemuś na kształt poparzenia, to o poparzeniu jest tylko moim zdaniem, nie wyczytaną mądrością Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Są jeszcze Sylvanie jak chcesz zastosowac w baniaku roślinnym to proponuję Sylvanię Aquastar + Grolux. Ceny niższe niż w przypadku Arcadii, Hagena i JBL co do Juwela nie produkuje on świetlówek 39 Watowych. Aquastar'a nie daje się z Grolix'em bo w akwarium wychodzi landrynka. Wszystko jest Różowo-brązowe., jak poniżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 HAL9001 nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba ^^ Albo co komu sprzedawca w zoo sklepiku wciśnie. Dobrowolnie nie skazał bym się na taki kolor zbiornika. DarthKowal tu znajdziesz wizualizację kolorów zbiornika w zależności od użytych świetlówek http://saurama.aqua-web.org/index.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Miałam przez rok aquastar+gro-luxa w zieleniaku, oooo, przepraszam w cukierniczce. Moje rośliny są jakieś dziwne - rosły mi świetnie przy tych świetlówkach a i mnie się tak podobało. HAL9001 nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba ^^Na wieki wieków. Enter. 2 x philips 865 i sprawa z głowy i dobre dla roślin i dla portfela i dla 80% malkontentów na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Miałam przez rok aquastar+gro-luxa w zieleniaku, oooo, przepraszam w cukierniczce. Moje rośliny są jakieś dziwne - rosły mi świetnie przy tych świetlówkach a i mnie się tak podobało.A czy ja napisałem gdziekolwiek że przy tym zestawie nie rosną rośliny, one będą rosły nawet przy zwykłej żarówce. Chodziło mi o kolory nie o wzrost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts