wasacz18 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 witam mam do Was pytanie mam w akwarium pełno ślimaków są wszędzie na szybie filtrze , grzałce i właśnie - na roślinach z tym mam największy problem rośliny są b.ładnie rozwinięte i mało zniszczone ale boje się ze są na nich jaja ślimaków i mogę przenieść zarodki do 2 baniaka bo likwiduję bierzący wiec mam pytanie jak usunąć jaja ślimaków z roślin? z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Kup anatome helene ślimak zjadający inne slimaki, napewno rozwiąże twój problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wasacz18 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 wloałbym jednak "domowe" sposoby są jakieś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 To jest najbardziej skuteczny sposób, potrafią zatrzymać nie jedną plagę. A jajka slimaków nie ważne jakbyś gotował żwir, czy czyścił rosliny zawsze się uchowają. Nie ma 100% sposobu poza helenką jak dla mnie. Mi pomogła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 hallo Z domowych sposobów to jest tylko jeden, wyrwać, wymoczyć, solidnie opłukać pod bieżącą wodą, ponownie zasadzić. Potem zakupić helenki bo ile razy można sadzić te same roślinki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasio Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 a ja się dołączę do tematu bo nie będę zakładał nowego.. Czy te ślimaki helenka szybko się rozmnażają ? bo nie chciał bym mieć kolejnej plagi tym razem helenki Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 Jasio więcej inwencji własnej, w stosownym dziale jest przyklejony topic dotyczący helenek. Oto link viewtopic.php?f=20&t=5350 W telegraficznym skrócie nie będziesz miał plagi helenek, te ślimaki nie rozmnażają się w tak szaleńczym tempie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 Mam jeszcze jeden sposób na pozbycie się jaj ślimaków. Trochę ryzykowny, ale skuteczny. Przez 3 minuty kąpiemy rośliny w 15% roztworze chloru i wody, potem płuczemy je w antychlorze. Gałęzatka i wąkrota troszkę zmarniała, ale zaczęła rosnąć. Kryptokoryny bez żadnych ubytków po kąpieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts