ferre111 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Jest trudna w rozmnażaniu? Czym karminć młode, rodzice opiekują się potomstwem, itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 A co to jest piskorka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferre111 Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Taka rybak Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 To tak ciężko poszukać ? http://www.superakwarium.pl/ciernioocze ... id619.html > Ryby te trą się pod powierzchnią wody, bok przy boku, w ruch ślizgowym tak szybkim, że na powierzchni powstają wiry i fale. Po wyrzuceniu z ciała produktów płciowych ryby gwałtownie opadają na dno, wypuszczając z pyska liczne pęcherzyki powietrza. Powtarzają ten proces co 5-10 minut przez dwie do czterech godzin. Zielonkawe jaja o średnicy 1 mm produkowane są w olbrzymiej ilości. Czasami zdarza się, że samice same spontanicznie wycierają się pośród roślin. W niewielkich odstępach czasowych „wystrzeliwują” jednorazowo ponad 100 białych (nie zielonych) jajeczek. Z zapłodnionych jaj po dobie wylęgają się larwy. Mają one pomocnicze, krzaczaste skrzela zanikające po dwóch tygodniach. Najodpowiedniejszym pokarmem dla nich są larwy solowca. Ale nie liczył bym na to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patuu97 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Jest trudna w rozmnażaniu? Czym karminć młode, rodzice opiekują się potomstwem, itd.A jaki litraż i obsada? W akwarium mogą być ryby, które zjadły by narybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 To jest nieważne, bo nie rozmnoży ich celowo nie da rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferre111 Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Dzięki za odpowiedzi. P.S. To co mi napisał szczupak to, już przeczytałem, chciałem opinię jakiegoś hodowcy tych rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts