arturo323 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 Jestem początkowym akwarystą , w akwarium mam 3 welonki , 1 molinezje , 1 bystrzyka , 1 mieczyka gdy 2 raz wymieniłem wodę i kupiłem 4 gupiki rybki zaczęły mi zdychać . Jeśli wiecie o co może chodzić to proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 po 1. jaki litraż akwarium? po 2. welonki w połączeniu z mieczykami bystrzykami i gupikami to zły pomysł, welonki są zimnowodne a reszta nie... po 3. zarówno mieczyki, molinezje i bystrzyki są rybkami stadnymi, powinny być w ławicy, około 4-5 sztuk po 4. piszesz że kupiłeś 4 gupiki, domyślam się, że dwie parki... rybki te trzyma się w haremach (1 samiec na 2 samice) po 5. napisz nam co masz w tym akwarium jakie dekoracje, roślinki, oświetlenie, temperaturę i jaki sprzęt (filtr itd) no i najważniejsze, co rozumiesz poprzez sformułowanie: gdy 2 raz wymieniłem wodę wymieniłeś całkowicie wodę w akwarium i nalałeś do niego taką zwykłą, prosto z kranu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturo323 Posted January 24, 2009 Author Share Posted January 24, 2009 po 1. 63l po 2. ale wszystko było dobrze dopóki nie kupiłem tych gupików po 4. jestem słabo rozeznany w tych sprawach i nie wiem czy ta sa samce czy samice :/ po 5. w akwarium mam same sztuczne rośliny , grzałka 200w AT - 280 , filtr : HJ - 611B SUNSUN 220 - 240V MOC 6W 450L/h , temperatura 20 - 25 stopni. Wodę wziąłem ze źródełka i ją podgrzałem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 powodem może być ta woda, mogły się w niej znajdować jakieś pierwotniaki, albo inne dziwne bakterie. Gdyby gupiki były chore, to ryby by się dziwnie zachowywały, miały jakieś zmiany na skórze, albo były ospałe ale nie zdechłyby od razu. Po tym co piszesz i co masz w akwarium widzę, że czeka Cię jeszcze długa droga... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamb Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 radzę ci dużo poczytac na tym forum i dopiero brac się za akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 radzę ci dużo poczytac na tym forum i dopiero brac się za akwariumlub trzymać rybki w żródełku Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturo323 Posted January 24, 2009 Author Share Posted January 24, 2009 i nie wiem czemu strasznie zmętniała mi woda :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 przy takiej ilości welonów w 63L to chyba nic dziwnego... Ja na Twoim miejscu oddałabym wszystkie rybki (a przynajmniej welony) i założyła akwarium od nowa, tak jak powinno się to robić, bez wody ze źródełka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts