futro76 Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 pytanie: zaczeły mi chorowac rybki. po zdiagnozowaniu wyszło ze to posocznica. chciałam podac im bactopur. mam filtr AQUAEL FILTR FAN 2 PLUS. czy musze go odłaczyc i zabrac z akwarium czy moze zostac a jak zabrac to na jak długo????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 filtra nie wyciąga się przy leczeniu rybek, może on normalnie funkcjonować Link to comment Share on other sites More sharing options...
futro76 Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 ok dzieki bardzo, przeczytałam tylko gdzies ze ten bactopur niszczy jakies tam pozyteczne bakterie tez i poprostu sie boje ze cos znowu je pozabija:( ale jak mozna to oki:) aha i jeszcze jedno pytanie? atakuje dorosłe natomiast nie choruja młode czy to dlatego ze urodziły sie w tym akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 każdy lek niszczy pożyteczne bakterie. To że wyjmiesz filtr to nic nie da, bo lek utrzymuje się w wodze długo, a przecież kiedyś będziesz musiał wsadzić filtr w akwarium. Poza tym ryby bez filtra też długo nie wytrzymają. Jak już dodasz lek, i ryby zostaną wyleczone, włóż do filtra węgiel aktywny, wyłapie on resztki leku z wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
futro76 Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 ok dzieki. a czemu mlode nie zdechly tylko dorosły gupik, muyslalam ze te mlode najpredzej szlag wezmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts