Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Witam. Mam giga problem z kamieniem lub osadem na szybach bo już sam nie wiem co to jest ale raczej kamien osadzający sie w pryskającej wody, filtr mam z deszczownią i tego efektu nie mam zbytnio jak wyelminować, ten sam problem powstaje też przy uruchomionej pompce powietrza woda pryska nawet poza akarium. Prosze o pomoc w usunieciu osadu z szyb bo wyglada to bardzo nie estetycznie. Z góry dziekuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Mozna juz kupic takie preparaty do usuwania kamienia z szyba, ale sa tez domowe sposoby,np zetrzyj szmatka nasaczona octem. mozesz tez delikatnie usunac go zyletka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Octem? A jeśli spłynie mi troche do akwa nic się nie stanie? A jak będe zdrapywał żyletką to mi ten kamień znów bedzie wpadał do wody, jak temu zapobiec? I czy ten kamień jest szkodliwy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Na kamien tez sa dobre ampularie, zesrobuja ten kamien z szyb. potrzebyja go jako budulca do swoich skorupek.jedne z najpopularniejszych slimakow wiec nie bedzie problemu z ich dostaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Ślimaczki odpadają nie mam pokrywy akwa niewymiarowe 50X30 cm.I ślimaczki będą dawac dyla za akwa.A co z szkodliwością tych środków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 dlaczego maja uciec? ja tez nie mam pokrywy w akwarium, one podchodza do powierzchni tylko po to zeby pobrac tlen i daja spowrotem nura.jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby ampularia wyszla z akwarium:) a co do wlasciwosci octu to napewno nie jest mile widziany w akwarium, a jakie stezenie byloby smiertelne dla ryb to nie mam pojecia. a te srodki dostepne w sklepach podobno sa nieszkodliwe, bynajmniej tak jest na nich napisane Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Stary a dobry jest patent z żyletka. Nie mam zadnego problemu z zeskrobaniem kamienia z szyb - wystarczy dobrze zlapac i uwazac zeby sie nie pociac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 A co z tym juz zeskrobanym osadem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 nie widze problemu:) podloz szmatke z zeby odpadki spadaly wlasnie na nia:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 A co do ślimaczków to ile kosztują i czym je karmic? W jakich ilosciach je trzymać? I z jakimi rybkami ich nie mozna trzymać?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 trzymasz z kazdymi rybami, niczym nie karmisz:) zawsze sobie cos znajda:) ze zdechlych rybek zostana ci same osci jak sie do nich dobiora.a kosztuja naprawde grosze.bardzo pozyteczne slimaki.Jezeli w akwarium byloby naprawde ubogo w pokarm to mozesz im rzucic wlasnie jakas mrozonke ale generalnie sa to takie smieciarze i zbieraja wszystko co im sie natknie.I nie niszcza przy tym roslin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek_90 Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 A mógłbym jakos zapobiec chlapaniu tej wody? EDIT: Jednak ocetem czyściłem, efekty rewelka.Dzieki za odpowiedzi. Prosze edytowac swoje posty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts