lukis Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Witam, około 2 tygodnie temu założyłem akwarium 25L. Zalewając je użyłem uzdatniacza wody Eskliran firymy Tropical, oraz biokultury Sera Nitrivec. Obsada to 2 mieczyki, 3 danio różowe i 5 neonów inessa. Po tygodniu dokonałem podmiany ok 30% wody, nowa woda była odstana. 3 dni temu do akwarum wpuściłem 2 krewetki Amano, od tego momentu (tak mi się wydaje) rybki dziwnie się zachowują, 70% czasu spędzają w jednym miejscu akwarium wczoraj na ścianach pojawiły się "białe kropki", chyba rybki myślą, że to pokarm i delikatnie "uderzają" pyskami w szyby. Te "plamy" mają jakby "ogonki" i które falują razem z ruchem wody. Akwarium oświetlane jest świetlówką kompaktową Osram 21W przez około 10h dziennie, świetlówka jest częściowo zasłonięta bo zauważyłem że rybki źle czują się z tak mocnym oświetleniem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi mógł powiedzieć co to jest i jak to zwalczyć. Oto zdjęcie: http://s4.zapodaj.net/30411853.jpg.html Podrawiam I z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 nic innego jak glony. Najlepiej złap się za żyletkę i je zeskrob... przyczyną może być zbyt mała ilość roślin, lub zbyt duże nawożenie akwarium. Przy 25L ciężko jest utrzymać stabilne parametry wody. i radziłabym również wymienić te świetlówkę, na jakąś akwarystyczną. (aqua-glo albo san-glo...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukis Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem ale, glony zawsze kojarzyły mi się z kolorem zielonym lub brązowym... a co z tym że od czasu wpuszczenia krewetek rybki siedzą w innej części akwarium? czy to normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts