qba_selby Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Molinezje mam od 2 tygodni. 5 szt. Jedna sie wlasnie okociła, wszystkie są OK oprócz jednej. Zrobily sie jej na oczach takie jakby przezroczyste narośla. Wyglada jakby miala "okulary" pod tym czymś oczy wydaja sie byc normalne. Rybka zrobiła sie ospała, pływa raczej przy dnie, je normalnie jak inne. Czy to choroba, czy jest zarazliwa i czy mam odseparowac tą molinezję od innych rybek??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Jaka to milinezja?? Black molly?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Orange Molly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Wyłap chore rybki do osobnego akwa i dodaj baktopur direct w większej dawce niż jest zalecana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 29, 2009 Author Share Posted January 29, 2009 Mimo leczenia powiekszyly sie jej na oczach narosla, stracila kolor z pomaranczowego na srebrno-zolty. Wczoraj padla. Nie wiem co to za choroba. Inne rybki i molinezje sa OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 Mi się wydaje że mogło to być zatrucie kwasem.Sprawdz parametry wody jak możesz czy nie jest za kwaśna Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 29, 2009 Author Share Posted January 29, 2009 Ok. Jutro jade po testy bo mi sie skonczyly. Sprawdze. Dzieki za podpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 to choroba oczu, przeloz do innego akwarium i stosuj preparaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 29, 2009 Author Share Posted January 29, 2009 ... juz nie mam co przekladac bo molinezja padla. U innych rybek nie zaobserwowalem podobnych obiawow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grubcio1 Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 dzisiaj usnęła mi molinezja, od dwu dni zaobserwowałem, ze jest ospała i ciągłe przebywa pod powierzchnia wody. z uwagi,że mam akwarium zaledwie od tygodnia kompletnie nie wiem co robić? Wodę miałem odstaną,zaprawioną ESKLARINEM,żwirek wypłukany,karmię dwa razy dziennie bio-vitem f-my Tropical. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 31, 2009 Author Share Posted January 31, 2009 Akwa masz od tygodnia? A kiedy wpusciłeś rybki, tez tydzień temu? Jak tak to bardzo niedobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grubcio1 Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 akwa mam od 12 dni,a rybki od tygodnia. byłem dzisiaj w mini zoo pogadałem z kolesiem i zakupiłem tester p-h i sól. wymieniłem częściowo wodę i rybki aż odżyły. przy wymianie wody zauważyłem, że mam małe rybki w ilości ok. 10 sztuk. mam nadzieje,ze teraz będzie ok,zmieniłem także menu, raz dziennie daje bio-vit i pokarm mięsny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grubcio1 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Mam pytanie! Zaobserwowałem że za molinezja balonową non-stop uganiają się dwie molinezje żaglow. I ja podszczypują w okolicy odbytu. Czy to jest normalne? Proszę o szybkie udzielenie odpowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts