marczelucha Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Pomocy,moje rybki mają ospę i nie wiem co mam zrobić.Akwarium 54 l, 7 rybek z których 3 ma widoczne objawy ospy, białe kropeczki na powierzchni. Temp w akw to25 stopni, stale jest napowietrzane.zasypałam dzisiaj akwarium solą 3 łyżki stołowe, wczoraj jedna łyżka i 10 kropel FMC. ale nic sie nie dzieje, nie wiem co mam robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Ludzie MFC to badziew !!!!!! tego nie stosujemy!!!! Jak coś to kup Ichtiosan to działa na ospę rybią, a sól też jakoś to nie pomaga. TEraz podkręć temperaturę w Akwie i czekaj , a MFC stosuj zapobiegawczo ale(niszczy dobre bakteie w filtrze) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 a czy sól normalnie?łyżeczka i do akwa?i jaka to sól? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 sól akwarystyczna kupiona w sklepie zoologicznym, łyżki stołowe, wcześniej rozpuszczona w wodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 a ile może trwać taka kuracja Ichtiosanem, jak długo mam czekać na efekty, bo dzisiaj kolejne 2 rybki juz mają objawy i robią się osowiałe??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 A może opowiem całą historię to może mi podpowiecie co robię nie tak. Rybki do akwarium (54l, grzałka,filtr,4 roślinki,kilka muszelek, statek, temp.23 st) zostały wpuszczone 8 stycznia,po wcześniejszym kilku dniowym przygotowaniu akwarium. Były to 3 skalary, 3 gupiki i 4 rybki których nazw nie znam(rybki dostałam od znajomych)(rybki różowe z dwoma niebieskimi paskami,bardzo ruchliwe,ale nie są to neonki). Po 4 dniach dokupiłam 2 glonojady. wszystko bylo w porządku do tej niedzieli, po sobotniej podmianie 1/4 wody w akw. Najpierw padł glonojad z niedzieli na poniedziałek, w poniedziałek 3 skalary były już z pleśniawką. przełożyłam je do nowego akwarium tylko z grzałką i filtrem, zastosowałam nadmanganian potasu i fmc, do dzisiaj tylko jeden skalar ma jeszcze pleśniawkę,a dwa już czują się dobrze. zauważyłam też u jednej tej różowej rybki białe kropki,a reszta jest już znana. Proszę o porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian73 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 A może opowiem całą historię to może mi podpowiecie co robię nie tak. Rybki do akwarium (54l, grzałka,filtr,4 roślinki,kilka muszelek, statek, temp.23 st) zostały wpuszczone 8 stycznia,po wcześniejszym kilku dniowym przygotowaniu akwarium. Były to 3 skalary, 3 gupiki i 4 rybki których nazw nie znam(rybki dostałam od znajomych)(rybki różowe z dwoma niebieskimi paskami,bardzo ruchliwe,ale nie są to neonki). Po 4 dniach dokupiłam 2 glonojady. wszystko bylo w porządku do tej niedzieli, po sobotniej podmianie 1/4 wody w akw. Najpierw padł glonojad z niedzieli na poniedziałek, w poniedziałek 3 skalary były już z pleśniawką. przełożyłam je do nowego akwarium tylko z grzałką i filtrem, zastosowałam nadmanganian potasu i fmc, do dzisiaj tylko jeden skalar ma jeszcze pleśniawkę,a dwa już czują się dobrze. zauważyłam też u jednej tej różowej rybki białe kropki,a reszta jest już znana. Proszę o poradyJeśli chodzi o różowe rybki to danio.Druga sprawa do akwa zbyt krótko dojrzewało i dlatego masz kłopoty.Tak jak już tam ktoś pisał podnieś pemperature w akwa do 28st c wlej ichtiosan zgodnie z zaleceniami na butelce i czekaj powinno pomóc jeśli to ospa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Na ospe rybią polecam zieleń akwarystyczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 A może lepiej odpuścić sobie ta całą chemię i zacząć od nowa z akwarium?czyli całe dojrzewanie najpierw tak jak powinno być od początku dobrze czy leczyć rybki? A czy mogę przełożyć te rybki z ospą do skalarów które leczę z pleśniawki(temp.30 st, silne napowietrzanie, fmc)??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 ludzie co wy piszecie ???? zieleń kosztuje kole 10zł a ichtiosan 3-4zł kuracja od 4-7dni potem pomiana wody (sporo) Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 Ok. dzięki idę do sklepu do ichtiosan, ale nie wiem czy to pomoże moim rybkom bo 3 już są takie niezbyt żywe,dwie tak sobie a dwie w ogóle nie mają żadnych objawów ospy. A i u jednego skalara, które są osobno zauważyłam ospę, ale zwiększyłam temp. do 32 i zobaczę co się wydarzy. EDIT: No i jak wróciłam ze sklepu to 2 rybki już były nieżywe. W zoologicznym kupiłam Costapur Sery, wlałam i zobaczymy co się będzie działo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Tego środka nie znam,ale serra robi dobre rzeczy :] więc może pomoże . JAK pokonasz ospe podmień wode dużo wody tak aby kulorzęcha znikneła. Jeśli rybki kipną i lek nie pomorze to wyparz wszystko a akwa wyczyść wodą utlenioną, załóż od nowa jak chcesz i po zalaniu akwa i obsadzeniu go roślinkami czekaj 3tyg,. i dopiero wpuszczaj rybki. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
marczelucha Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 Dzięki,nie wiem czy ten lek zadziała bo kolejne 3 rybki są bardzo słabe, w tym jeden gupik ma postrzępiony całą płetwę ogonową i nie wiem dlaczego co się dzieje? Pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts