Grzesiek Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Od niecałych dwoch tygodni zniknęły mi już w sumie 4 neony. Kim może być sprawca? Zdechły? nie bardzo, obszukałem całe akwa... pozostała obsada to: 2xPielęgnica Kakadu, mieczyk weloniasty, zbrojnik niebieski, 2xgupik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Mogły zjeść pielęgnice,mieczyki jak są duże też.Tylko te dwa gatunki z Twojej obsady mogą być sprawcą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 No, ale to dziwne, bo w ciągu dnia jest spokój, a rano wstaję i już jakiejś nie ma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Siemka. mam ten sam problem. W niedziele kupilem 5 neonków. Wczoraj juz byly 4. Przeszukalem cale akwa i nic. Wyparowal?? (Obsada w podpisie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Użytkownik Heniutek Posted January 20, 2009 Użytkownik Share Posted January 20, 2009 Pielęgnica w nocy mogła się połakomić lub w dzień jak Cie nie było przy akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Jak myślisz są szanse żeby kakadu zaakceptowało neonki? bo się uparłem na to i na to... może jakaś kwarantanna np na 2 tygodnie w innym zbiorniku samca coś da? tzn zdezorientuje się w terenie czy coś. edit: no i zostało 5 ;( co gorsza po 30 minutach obserwacji ryby są spokojne i nadal nie wiem co jest grane... edit: Wszystko jasne, nikt nie jest winien poza mną Mam pokrywę robioną samodzielnie, nie uwzględniłem tylniej ścianki i... za akwarium mam sushi ;] Na razie prowizorycznie zakleiłem tył paskiem styropianu. Jutro zabiję dechą również tył. I odkupię z nawiązką 10 neonów by od razu było ich piętnaście Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Wszystkie brakujące neonki miałeś za akwa.To z jednej strony pocieszenie bo okazuje się że to nie twoje rybki zrobiły czystkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Ano Mogę dzięki temu być spokojny o ich dalszy żywot i mogę uzupełnić obsadę EDIT: A jednak nie! Coś mnie podkusiło, żeby włączyć światło u rybek przed chwilą i co ujrzałem... szczątki kolejnych dwóch neonek zostały 3 odłowiłem je do 11 l akwarium... niech się prześpią rano pomyślę co dalej... podejrzewam że to ten samiec Kakadu, neony tracą kolor na noc są mniej aktywne a on to wykorzystuje i traktuje je jak pokarm... :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Tak się zastanawiam, że jakby były pożerane to znikały by w całości, bo były by połykane, a skoro znajdujesz szczątki to chyba padają i potem są dopiero rozszarpywane. Ale to tylko teoria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Ale podglądałem po ciemku co się dzieje w akwarium i zauważyłem, że kakadu podpływa do śpiącego neona i go gryzie od tyłu ta albo zdąży uciec albo leży martwa juz. :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 będą dalsze ofiary Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_selby Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 dzisiaj 2 neon zniknal. Z 5 zostaly 3. Przeszukalem cale akwa i nic, pokrywa zamknieta...nie wiem gdzie one sie podzialy. Pleki nie sa chyba smakoszmi neonków? EDIT: Zagadka chyba rozwiazana. 3 ofiara, tylko widzialem jak to sie stalo i odłowilem niezywa rybke. Molinezja tak pogonila neonka ze ten z cala predkoscia wystartowala do gory i uderzyla w pokrywe i opadla na dno bez ruchu. Zdarzylo sie tak komus z neonkami?? mod: edycja postów nie gryzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris8501 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Witam ja mam obecnie około 20 neon innesa kilka mi zdechło.Mam je juz ponad rok i nie widziałem czegos takiego u swoich neonków.Możliwe ze inne ryby nie przyzwyczaiły się do twoich neonków,jaj mam dodatkowo 4 skalary i wogóle ich nie ruszają.Na przyszłość polecam wpuścić neonki razem z nowymi rybkami,aby mogły się do siebie przyzwyczaić. __________ 112 l Obsada: 4 skalar 20 neon innesa 5 danio 2 bocja wspaniała 2 kirysek panda 2 molinezja 2 glonojad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 chyba oddam kakadu do sklepu, mieczyka ojcu zostawie tylko kiryski i kupie 6 prętników karłowatych, ktore mam cichą nadzieje uda mi sie wybarwic ładnie, i stadko neonów. mysle, ze to bedzie dobra obsada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris8501 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 życze powodzenia stadko neonków wygląda na prawde pieknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts