pakulec Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Witam, czy mogę trzymać kiełbia w akwarium 112l z moimi rybami co mam w podpisie? Temperatura 24C. Nie mogę znaleźć na necie o kiełbiu w jakich temp. max. żyje. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Co to za ryba ten kiełb ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pakulec Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 Mam takiego kiełbia http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82b ... ow%C4%85sy Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 sądząc po występowaniu woli raczej zimniejszą wodę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pakulec Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 Może obniżyć do 22C i wtedy będzie mu pasowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Mnie też się wydaje że wli zimniejszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Cześć. Kiełb jest naszą rybą słodkowodną, temperatura max dla niego to 20-22 st. więc wniosek jest jeden, możesz go śmiało trzymać razem z welonkami, kardynałkami i rybkami zimnolubnymi. Poza tym kiełb jest rybą wymagającą bieżącej wody chociaż spotyka się go w zbiornikach z wodą stojącą ale to tylko w przypadkach kiedy woda jest naprawdę czysta i dobrze natleniona. Kiełb jest rybą stadną więc najlepiej czuje się w gromadzie, ja zalecałbym około 6-7 sztuk. Co do zbiornika to wg mnie jest trochę za mały, kiełb dorasta do 20 cm długości w warunkach naturalnych, przeważnie jednak do 15cm. Tutaj są zdjęcia z naturalnego środowiska kiełbia http://www.nurkomania.pl/fauna_kielbie.htm , a tutaj dość dużo na temat jego http://ryby.fishing.pl/gatunek.php?id=101 . To tyle, jakby co to pisz i pytaj. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pa[T]ryk Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 biezącej wody aż tak nie potrzebuje, bo u mnie w stawie sie zaplęgły Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 poczytaj najpierw dokładnie co zostało napisane, a potem zabieraj głos jak masz coś do powiedzenia poza tym same się zalęgły ? ? ? cudowne ! ! ! ! też chcę takie bajorko ! ! ! ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 kaczki potrafią przenieść ikrę z rzeki do stawu na płetwach a kiełb w akwa nie bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 kaczki potrafią przenieść ikrę z rzeki do stawu na płetwach a kiełb w akwa nie bardzo Zgadzam się w 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 no wiec tak: za wysoka temp. zmniejsz do max. 20 musisz karmic go zywym planktonem i bezkregowcami dodaj troszke soli akwarystycznej woda musi byc bardzo dobrze natleniona Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 kiełb w akwa nie bardzo mówi jacek bo on nie ma ryb które trafiłu z naturalnych zbiorników do akwa tylko już z akwa do akwa nic nie mam do trzymania kiełbia w akwa kiedyś trzymałem cierniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 wędkuje od ponad 30 lat i nie jednokrotnie przynosiłem ryby z rzek i jezior do akwa wiem że w domowych warunkach ryby te nie sprawdzają się najlepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts