micechał Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Wtajcie. Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem 200 litrowego akwarium. Nabylem już osprzet, a teraz zastanawiam sie nad obsada. W zasadzie akwarium bedzie spelnialo role dekoracyjna ale to byl glowny podstep zeby zgodzila sie moja polowa na nie . Chce zapytac o Wasze opinie na temat obsady. Docelowo bede dazyl do dyskowcow ale to kwestia 5ciu moze 6ciu lat jeszcze. Na chwile obecna chce zadomowic w nim: 4-6 skalarow (jak dobierze sie para to tylko ja zostawie) 3 bocje wspaniale 2-3 glonojady okolo 20 neonów 2-3 kosiarki 2-3 cierniooczki jakies zyworodki (w celach konsumpcyjnych-nie dla mnie) 2-3 kiryski spizowe 10-15 danio kropkowane (zeby ozywic wode) Kilka ladnych lat temu mialem podobna obsade w akwarium 275l i bardzo fajnie wszystko ze soba gralo. Z tego co czytalem o wymaganiach ryb, to jestem w stanie zapewnic optymalne warunki co do chemii wody zeby wszystkie rybusie byly zadowolone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 no 200l jest ok a dlaczego 5-6 lat propozycja moja jest taka:skup się na urządzeniu akwa nic na siłę, po tym zabiegu ,ok 1-go miesiąca uruchomionego akwa i obsada w ryby:neony inessa+czerwony,bocje wsp.,kosiarki,jakieś glonki może eLe,kiryskii tak zostawić na nieokreślony(podmiany wody min.raz w tygodniu)czyli kwarantanna w ogólnym,czytać o paletkach i szykować akwa pod nie, z tą obsadą po opanowaniu sztuki utrzymywania odpowiednich parametrów wody paletki nie spiesz się czytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Dzięki za podpowiedź zanim w ogóle wpuszczę jakiekolwiek rybencje to i tak potrzebuję 2-3 miesiące. Muszę skończyć remont i właściwie ulokować zbiornik ale w tym czasie już roślinki będą się ukorzeniać Co prawda mam już trochę doświadczenia w hodowli ale paletki zawsze jakoś mnie "onieśmielały", hehe dobre Jeszcze sporo nauki przede mną Na razie będę zdobywał korzenie. Mam na oku kilka czystych wód tylko eksploracją trzeba się zająć no a potem uzdatnieniem ich do zanurzenia w akwa masz może jakieś sprawdzone metody na odpowiednie przygotowanie takich wyłowionych drewienek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 gotowanie,jak duży to sparzenie wrzątkiem,i nadmanganian Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 Hmmm, a jakie stężenie i jak długo ? żeby nie nasiąkł za bardzo chociaż w niedużej ilości to chyba nie jest szkodliwy dla rybek. . . . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 tu chyba nie ma znaczenia jakie stężenie bo jak wsadzisz do akwa to odkazisz jednocześnie ,podłoże,wodę i inne Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts