Wirujaca Pieta Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Witam, czytałem dużo o tych rybkach i na jednych stronach pisze że one mocno reagują na zmianę temperatury, często chorują na ospę, na innych że zmiana temperatury nie powoduję u nich ospy. Czekałem na te rybki tydzień aż przyjadą i sprzedawca mówi że są w kwarantannie. Podczas przewozu była inna temperatura niż u nich i są chore na ospę. I właśnie nie wiem, czy jak wsadzę woreczek pod kurtkę czy do jakiegoś pudełka czy coś, i wsiądę do samochodu i wpuszczę rybki do akwarium to nie dostaną ospy? Nie chciał bym mieć epidemii w moim baniaku... Bardzo chciałbym mieć te rybki bo są piękne i mam problem ze ślimakami to akurat w sam raz. Liczę na odpowiedzi hodowców bocji jak sobie poradzili podczas transportu... pozdro :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pa[T]ryk Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 mogą mieć.. najlepiej jak je wpuscisz to kup odrazu lekarstwo na ospę i podnies temp do około 30 stopni i podaj lekarstwo, tak profilaktycznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 ja mam bocje. temperature mam na poziomie 25 stopni. nigdy nie chorowala, a raz kilka rybek mialo ospe Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 jeśli kupisz te ryby to poprostu musisz poddac je w domu kwarantannie w osobnym baniaku obserwuj przez jakiś czas jak nic nie zauważysz dopiero możesz wpuścic do ogólnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 No dobra, jeżeli nie mam osobnego baniaka? W słoiku nie będę trzymał ale dzięki za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 kwarantanna w domu w osobnym akwa albo ryzyk fizyk zaczekaj na koniec kwarantanny w sklepie,kup ryby i poproś o dużą ilość wody(im więcej wody tym mniejsze spadki temperatury)zapakuj ryby w pudło ze styropianu i do domu,ryby w workach do akwa odczekać aż temperatura się wyrówna i siup je do akwa będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts