Jump to content

Obsada 250 l i porada odnośnie sprzętu

rush
 Share

Recommended Posts

Witam,

jestem nowy na forum i bedzie to moje 3 akwa po kilku letniej przerwie. Zbiornik ma 250 litrów jest prosty wymiary 100x50x50. Dodam że będzie wbudowane w ścianę.

Chciałbym żebyście pomogli mi dobrać odpowiednie rybki do tego akwarium, myślę nad rybkami z jednego regionu, najchętniej ameryka południowa lub pielęgnice z afryki. Podobają mi się też paletki ale chyba za małe akwa i zbyt drogie rybki.

Myślałem nad skalarami( 2 pary), glonojad(może być kilka; tylko jakie), neonki(około 15) no i jakieś inne rybki najchętniej jakieś pielęgnice z ameryki.

Afrykańskie pielęgnice są chyba droższe i na nich się już nie znam jakie i ile do tego akwa.

Chciałbym się dowiedzieć jakie roślinki do tych typów akwarium kupić.

Jeszcze mam jedno pytanko odnośnie sprzętu, bo przeglądając filtry i grzałki wpadł mi w oko filtr unimax, największa zaleta że jest zewnętrzny i można do niego dopasować grzałkę; czy byłby to trafny wybór do takiego akwarium?

Pozdrawiam

Co do obsady to jak na paletki troszkę mały baniak ( poza tym jak na początkującego chyba zbyt wymagające ryby ) .

Co do roślin to raczej jest to uwarunkowane trochę od obsady .

Sprzęt polecam filtr zewnętrzny kubełkowy , ten który ja mam jest bardzo wydajny i w miarę tani viewtopic.php?f=22&t=21110

zerknij na moją obsadę i sprzęt może coś ci pomoże .