blyszczyk Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 witam wiąże się z następującym problemem- otóż jakiś czas temu zakupiłem moczarki przez jakiś czas rosły a teraz stoją w miejscu i nic do przodu (roślina ma ciemny kolor a końcówki listków są czarne) proszę o pomoc !! i z góry dziękuje 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Są dwa rodzaje moczarki i mają one różne wymagania co do temperatury wody.Może fotka i jaką masz temperaturę w akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 moczarka jeżeli argentyńska to tak ma częściowo zamiera jak kanadyjska to brzeg robi sie czarny i może to oznaczać kolonie krasnorostów ta również ma wolniejszy wzrost o tej porze Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 12, 2009 Author Share Posted January 12, 2009 wiec tak mama Moczerke Argentynska ,temperature wody 22*C Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 12, 2009 Author Share Posted January 12, 2009 moczarka Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 nie masz czym tak bardzo się przejmowac zwykła reakcja na niedobór światla i dlatego zamiera myśli że zima idzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Widze niewielka kolonie okrzemkow. Moczarki dobrze jest przycinac bo wtedy ladnie sie rozgaleziaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 gdzie te okrzemki nie moge się dopatrzec Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Brązowy nalot na lisciach. Obserwowalam cos takiego u siebie. Przycinanie lodyg umozliwilo usuniecie okrzemkow i rozgalezienie roslin. Niestety zdechly przy leczeniu ospy w wyniku dzialania zbyt wysokiej temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 Więc co mi radzicie??? moze to wina oswietlenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
soviet100 Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Jak tak się trochę dowale do tematu . Czy jeśli wiszą coś podobnego jak korzenie z łodyg to mogę uciąć łodygę z korzeniami i zasadzić ? jeśli tak czy tam gdzie uciąłem starą roślinkę to ona będzie rosła dalej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 Więc co mi radzicie??? moze to wina oswietlenia? ile czasu akwarium stoi zalane? Okrzemki sa normalne w swiezych baniakach. Jak tak się trochę dowale do tematu . Czy jeśli wiszą coś podobnego jak korzenie z łodyg to mogę uciąć łodygę z korzeniami i zasadzić ? jeśli tak czy tam gdzie uciąłem starą roślinkę to ona będzie rosła dalej ?Bedzie rosla zarowno odcieta lodyga jak i roslina macierzysta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 Wiec tak, zalane akwarium to mam z 1.5 roku ! naprawde nie wiem co jest nie tak ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Napisz mi cos wiecej o oswietleniu i parametrach wody w zbiorniku. Wazne sa rodzaje swietlowek oraz ich wiek - ile czasu juz u ciebie swieca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 a podmianki wody to jak często u ciebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 hmmm mam tak 2X20W t8 1Xflora-glo + 1X sun-glo, wode wymieniam tak co 10-14 dni , innych parametrow nie znam ;/ nie mam PHmetru;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Odpowiedz mi na pytanie ile czasu juz ci swieca te swietlowki. Jezeli juz dlugo to mogly sie zuzyc, zajsc kamieniem itp co pogorszylo jakosc swiatla. A glony to lubia. I jeszcze jedno - podmieniasz wode czy tak jak napisales "wymieniasz"? Bo to roznica.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blyszczyk Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 wiec tak te dwie swietlowki zakupilem okolo miesiac temu a wode podmieniam ok 15l jednorazowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Zmiana swietlowek tez moze wplynac na rozwoj glonow. Szczegolnie jesli sa to swietlowki specjalistyczne bo emituja duzy zakres barw. U mnie okrzemki po wstawieniu nowej swietlowki pojawily sie po okolo 3 dniach - w bardzo malych ilosciach. Z biegiem czasu bylo ich coraz wiecej. Po niecalych 2 miesiacach same zniknely. W tym czasie nadwyrezyly troche zdrowie moich roslin szczegolnie moczarek, kabomb i paproci. O reszte roslin dbaly otoski. Mysle ze ta kryzysowa sytuacja powinna sama minac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major Toffffik Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 ja mam podobny problem i moczarke kanadyjska. oswietlenie 54W na 112l, granulacja zwiru 3-12mm, temp. 25C. Dziwi mnie tylko, ze kabomba, ktora jest podobno bardzo delikatna i wrazliwa ladnie sie rozwija, a moczarka pada. rosliny sa jednakowo podgryzane przez gurami i black molly... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts