Jump to content

Moczarki problem ;/

Recommended Posts

witam wiąże się z następującym problemem- otóż jakiś czas temu zakupiłem moczarki przez jakiś czas rosły a teraz stoją w miejscu i nic do przodu (roślina ma ciemny kolor a końcówki listków są czarne)

proszę o pomoc !! i z góry dziękuje 8-)

Więc co mi radzicie??? moze to wina oswietlenia? :cry:

ile czasu akwarium stoi zalane? Okrzemki sa normalne w swiezych baniakach.

Jak tak się trochę dowale do tematu . Czy jeśli wiszą coś podobnego jak korzenie z łodyg to mogę uciąć łodygę z korzeniami i zasadzić ? jeśli tak czy tam gdzie uciąłem starą roślinkę to ona będzie rosła dalej ?

Bedzie rosla zarowno odcieta lodyga jak i roslina macierzysta.

Odpowiedz mi na pytanie ile czasu juz ci swieca te swietlowki. Jezeli juz dlugo to mogly sie zuzyc, zajsc kamieniem itp co pogorszylo jakosc swiatla. A glony to lubia. I jeszcze jedno - podmieniasz wode czy tak jak napisales "wymieniasz"? Bo to roznica..

Zmiana swietlowek tez moze wplynac na rozwoj glonow. Szczegolnie jesli sa to swietlowki specjalistyczne bo emituja duzy zakres barw. U mnie okrzemki po wstawieniu nowej swietlowki pojawily sie po okolo 3 dniach - w bardzo malych ilosciach. Z biegiem czasu bylo ich coraz wiecej. Po niecalych 2 miesiacach same zniknely. W tym czasie nadwyrezyly troche zdrowie moich roslin szczegolnie moczarek, kabomb i paproci. O reszte roslin dbaly otoski. Mysle ze ta kryzysowa sytuacja powinna sama minac.

ja mam podobny problem i moczarke kanadyjska. oswietlenie 54W na 112l, granulacja zwiru 3-12mm, temp. 25C. Dziwi mnie tylko, ze kabomba, ktora jest podobno bardzo delikatna i wrazliwa ladnie sie rozwija, a moczarka pada. rosliny sa jednakowo podgryzane przez gurami i black molly...

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...