ziomy111 Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Będę miał za niedługo akwarium 960l i zastanawiam się jakie ryby do niego wpuścić chciałbym pielęgnice pawiookie + zeberki ale nie wiem w jakich proporcjach i czy te 2 gatunki nie będą ze sobą walczyć tj. pielęgnice pawiookie zjadać zeberek... Jeżeli mogę trzymać te 2 gatunki razem proszę o podanie w jakiej ilości Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 ja na twoim miejscu do 960l kupił bym dużo paletek i neonków Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 niestety to nie jest moje akwarium ja je tylko zakładam a będzie ono należeć do mojego Ojca... kupił już pielęgnice pawiookie na razie malutkie trzymam je w 70l akwa ( nie mam większego do czasu 960l tylko 450 ale tam już czkają zebry ) a tatuśkowi bardzo się podobają pawiookie i dla nich to akwarium buduje Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 ja na twoim miejscu do 960l kupił bym dużo paletek i neonków czy ty wiesz co piszesz ??? zapełnienie 960 l akwa to było by tyle kasy ze az strach !!! z jakieś 30 paletek !!! i neonki 100 sztuk = 30*120zł ( duze paletki) + 100*2 = 3800 ZŁ !! na same ryby a pozatym o paletkach trzeba duzo czytać i musza miec odpowiednie ph itd.. jesli twoj tata i ty jestescie poczatkującymi akwarzystami to polecam jak najbardziej pielęgnice pawiookie i zebry a co do ilości to niewiem ile zle policzyłam sorki ale to i tak duzo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 ja na twoim miejscu do 960l kupił bym dużo paletek i neonków czy ty wiesz co piszesz ??? zapełnienie 960 l akwa to było by tyle kasy ze az strach !!! z jakieś 30 paletek !!! i neonki 100 sztuk = 30*120zł ( duze paletki) + 100*2 = 7400 ZŁ !! na same ryby a gdzie roslinki ?? podłoże ?? filtry ?? grzałki ?? szok ... a pozatym o paletkach trzeba duzo czytać i musza miec odpowiednie ph itd.. jesli twoj tata i ty jestescie poczatkującymi akwarzystami to polecam jak najbardziej pielęgnice pawiookie i zebry a co do ilości to niewiem ile mnie tam wychodzi 3800... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 on nie mówił że te ryby mają być tanie więc czego się czepiasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Do takiebo akwa możesz spokojnie dać 6-8 pawiczek i do 10 sztuk zebry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 małe paletki nie sa drogie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Do takiego akwa możesz spokojnie dać 6-8 pawiczek i do 10 sztuk zebry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Gabi, pisałaś to już. Mi też wychodzi 3800. O.o A o każdej rybce trzeba dużo czytać i każda powinna mieć odpowiednie ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 yhy ja akwarystyką interesuje się od kiedy pamiętam z 11-12 lat będzie ale na razie miałem tylko skalary i inne ryby tata uparł się na pawiookie a że mam zebry na zbyciu (męczą mi skalary) to chciałem je dać do silniejszych ryb. Ale z tego co przeczytałem to mogę więc wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŁYSY Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 wrzuć fotki jak już odpalisz to aqua 960 l jestem ciekaw jak to sie prezentuje. Ja mam 480l własnej roboty ale zimno-wodne z krajowymi rybami, egzotyki am w 120l. Pozdrawiam i czekam na foteczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 łooo ale to dopiero koło lutego mogę dać 450l zdjęcia ale to i tak dopiero jak będzie to 960l bo czeka je wymiana wody i po prosto nie ma sensu teraz glonu zdzierać jak za 2-3 tyg robie wymianę całej wody... jedyne czego mi będzie żal to tego, iż ostatni raz wymieniałem w czerwcu i mam taki fajny glonik na żwirku coś all'a mech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Przyznam że mnie zatkało. W CZERWCU?! A całej wody nie wymienia się nigdy! PODMIANA! Chyba że akwa od nowa i dojrzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 no podmieniam co 2 tyg 25-30% na oko... po prostu robie to co w książkach generalnie... raz na 3 miechy ( nie chce mi się na prawdę wymieniać całej wody wolę podmienić, więc tylko to robię) a tylko naprawdę w ostateczności wymieniam całą wodę. Np. teraz dodaje ryby i rośliny ze 120l a inne idą do 960l bo już mam ich za dużo to wolę dać nową wodę przeczekać te parę dni, aż "dojrzeje" i mieć akwarium naprawdę czyste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Jeśli twój Ojciec chce mieć koniecznie pawiookie to polecam forum poświęcone tym pięknym rybom Pawiookie pl. tam znajdzie wszelkie informacje związane z hodowlą tych ryb oraz towarzystwem dla nich....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts