paula13 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Mam problem ponieważ wydaje mi się, że dwa mieczyki które sprzedano w sklepie to wcale nie parka. Jedna z rybk jest z pewnością samcem, ma wyraźny mieczyk lecz co do drugiej bardzo prosiła bym was o pomoc. Słyszałam o problemach ze zmianami płci u mieczyków. Dziwny jest to, że ta niby samica jak mi powiedziano w sklepie ciągle lata za samcem i go próbuje dziabnąć. Mam je dopiero od tygodnia. Poniżej wstawiam zdjęcie i prosze o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ciosana83 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 na 100% nie przecież ma miecz z tyłu ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiltd Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Troszke niewyraźne zdjęcie zeby zobaczyc czy rybka ma genitalia Samce odrużniają sie mieczem z tyłu ogona i genitaliami ten ma miecz więc samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
MoskiT Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodowca1 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 jak ma długi miecz na ogonie to jest samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Samiec na 100%. Wyraziste barwy no i MIECZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbrojnik Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Samczyk na 100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Witam, ostatnio dostałem rybę podobną do mieczyka ale nie wiem co to dokładnie jest. Prosiłbym o pomoc w określeniu gatunku i płci ryby. Z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Wyglada mi to na platke Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pa[T]ryk Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 i to samiczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Dzięki za pomoc . Mam jeszcze pytanie czy potrzebne jej jakieś towarzystwo, a jeśli tak to czy wystarczy tylko samiec czy potrzeba zrobić małe stadko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Dokup jej kolezanke i kolege Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 większośc ryb lubi mieć kolegów dołóż jej przyjaciół Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Wielkie dzięki za pomoc Mam jeszcze jedno pytanie (może troche niezwiązane z tematem). Mam jedną czarną rybę w akwarium i wydaje mi się że to molinezja, dobrze mi się wydaje A jeśli tak to prosiłbym o pomoc w określeniu płci tej ryby bo ja jakoś nie mogę poznać czy to samiec czy samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 to jest molinezja wydaje sie że samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Dzięki tylko dlaczego jest taki pulchny Czy tak ma być czy jest przejedzony Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 objedzony na maksa na początku myślałem że samica ale dojrzałem gonopodium Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 To co moge na to poradzić Trzymam go z gupikami i mieczykami a w czasie karmienia wydaje mi się że molinezja i tak mało je w porównaniu do innych ryb (tamte ryby nie są przejedzone). Więc jak mogę go "odchudzić" i nie pozwolić żeby znowu się przejad??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 trudno będzie cos z tym zrobić poprostu ryba z otyłością Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Więc trzeba ją jakoś przegłodzić. Jedna molinezja na 112l to chyba za mało. Powinienem dokupić mu jakiś przyjaciół Ile Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 dobry pomysł dokup 2 samiczki molinezji jak zaczna się ganiać to może schudnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Wielkie dzięki za rade dokupie 2 samiczki molinezji + samca i samiczke platki i myślę że wszyscy lokatorzy mojego akwarium będą zadowoleni . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 samca nie kupuj bo będziesz miał dwa beda się biły o status w grupie poza tym moga zamęczyć ci samiczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2701 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Z tym samcem chodzi mi o platkę a nie o molinezję. Chyba że uwaga dotyczy i platki i molinezji. Jeśli tak to przepraszam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.gardenman Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 ogólnie rzecz biorąc lepiej jest aby na jednego samca przypadały dwie samiczki tyczy sie to ryb żyworodnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts