SonGoten Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Witam. Musze kupic oswietlenie do mojego akwarium. Akwarium na ok. 61l i niestandardowe wymiary. Dlugosc pokrywy wynosi ok. 90 cm a szerokosc ok. 30 cm z tym ze 10 cm szerokosci to otwierana klapa. Chcialbym aby na 1l wody przypadalo ok. 0.5-0.7w swiatla o barwie 6500k. Jutro albo pojutrze planuje isc do sklepu i kupic caly zestaw ale zupelnie nie wiem co kupic aby to dobrze zamontowac. Wiem ze trzeba kupic swietlowki, stateczniki, oprawki bryzgoszczelne, odblysniki. Co jeszcze potrzebuje ? Prosze abyscie podali mi co mam kupic jak zamontowac itp. aby to wszystko zgodnie sie zgralo i dzialalo tak jak nalezy. Dodam jeszcze tyle ze buduje wlasnie pokrywe i ukonczenie jej bez wymaganego oswietlenia jest niemozliwe. Prosze o szybkie rady, i jesli sie w czyms pomylilem prosze mnie poprawic Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Jedna 39W świetlówka Philips x65 (965/865) spełni twoje wymagania. Potrzebujesz statecznik elektroniczny 1x39W, 2 wciskane oprawki bryzgoszczelne z przewodem, 2 uchwyty metalowe na świetlówkę oraz przewód z włącznikiem i wtyczką. Odbłyśnika bym nie kupowała bo twoje akwarium jest dość niskie i ta jedna świetlówka da wystarczającą ilość światła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SonGoten Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Dzieki bardzo emiloos. Mam jeszcze jedno pytanie tak poza tematem, do 61l akwarium o wymiarach ok 90 cm dlugosc 30 cm szerokosc i 22 cm wysokosc (wymiary przyblizone) bedzie pasowala grzalka z termoregulatorem o mocy 200w, moge taka kupic po bardzo okazyjnej cenie a w tej chwili niemam kasy zbytnio na nowa grzalke. Dodam ze akwarium kupilem 2 dni temu i narazie mam tylko filtr, podloze, wode i w budowie pokrywe Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 10, 2010 Share Posted August 10, 2010 Grzałka ok ale wejdzie chyba tylko poziomo z tyłu przy dnie. Jeśli ma termoregulator to ok, będzie szybciej nagrzewała wodę ale przy takim oświetleniu przypuszczam, ze ani razu i tak się nie włączy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts