luki11111 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Wiec tak zaczne od danych akwarium: AKWARIUM PROFILOWANE 60l Akwarium o wymiarach 60x30x30 cm (dł x szer. x wys.) - POKRYWA PLASTIKOWA PROFILOWANA (z oświetleniem 1x15W świetlówka biała) -filtr Moc: 7W Wydajność: 380l/H Hailea -GRZAŁKA Z TERMOSTATEM 50W FIRMY HAILEA pH wody ok 6,8-7 Start akwarium 27 grudnia 2008r! Problem jest następujący : akwarium działa tydz czasu kupiłem roślinki żwirek korzeń kokos ....ii na roślinkach po ok 5 dniach pojawił sie dziwny czarny nalot...są to jakby kropeczki przyczepione do listkow... i niektore roślinki mi gniją...:/ (tzn bacopa monnieri) oraz w echinodorus bleheri tak jak by usychały listki... kolejna zagadka to jak by białe glizdy a raczej glizda dlugosci ok 1 cm...cieniutka cos jak by owsik.... dzis rano ją zaobserwowałem co to jest? dodam jeszcze ze zrobilem bimbrownie Co2 i przez tydz nawozilem ale gdy pojawily sie plamki to usunolem obsada roslinek: bacopa monnieri ,echinodorus bleheri ,crinum tailand ,hygrophila thailand rybek jeszcze nie ) z góry dziekuje za pomoc:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raafał Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 oj fachowo nie pomoge. sam też sie zastanawiam gdyz u mnie na kilku listkach na ich krawędziach pojawily sie ciemnogranatowe geste cos jakby male igielki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki11111 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 oj fachowo nie pomoge. sam też sie zastanawiam gdyz u mnie na kilku listkach na ich krawędziach pojawily sie ciemnogranatowe geste cos jakby male igielki. u mnie to tak jakby nalot....ale bardziej przejmuje sie tym gniciem i "usychaniem";/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Akwarium "świeże".Warunki jeszcze nie stabilne,roślinki jeszcze się nie przyjęły więc mają prawo gnić. Co do białego robaczka to trudno powiedzieć -na zjęciach nie widać.Pewnie cos z roślinami przyniosłeś.Znajdz sobie w google zdjęcia wypławek i porównaj z twoim robakiem może to jest to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki11111 Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 właśnie tak myslałem ze to wypławek....a zdjiecia są sprzed paru dni a robaczaka dostrzzeglem dzis...z wygladu jak duzy owsik;p;) mam nadzieje ze to wszystko wyjdzie na prostą jeszcze.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts