szczyputek Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Witam, kupiłem filtr JBL CristalProfi e900 i mam w związki z nim pytanie: jakie i jak rozmieścić w nim wkłady filtracyjne aby woda była zdrowa i czysta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 witam,ja w swoim JBL mam od dołu tak : ceramika była w zestawie eheima substrat pro dokupiłem cena 50zł ale warto bo jest super gąbka-cały kosz ta co była w zestawie i kosz kombi mam tak,po bokach mam ceramikę a po środku gąbki z zestawu filtr mam w profilowanym 112l zbiorniku,pracuje już 3 miesiące bez czyszczenia,woda kryształ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczyputek Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 A czy zamiast eheima substrat pro może być zeolit? Bo kupiłem na allegro i w zestawie jest dodatkowo zeolit i węgiel aktywny. Na razie JBL działa razem z moim starym filtrem i myślę o restarcie. W tym momencie mam od dołu tak: ceramika cały kosz gąbek wyjęte to jedno kółko z gąbki i wrzucony zeolit i kosz combi taki jak w zestawie. Węgla nie wrzucałem bo podobno "wyciąga" z wody potrzebne minerały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 ja tego nie używam,to się nie wypowiem,ale czytałem,że niektórzy go używają. moim zdaniem jak najwięcej właduj ceramiki,z kosza kombi proponował bym wyjąć dwie boczne gąbki bo szybko się zapychają,wsyp w to miejsce ceramikę proponuje tak,od dołu ceramika zeolit cały kosz z gąbką z tymi kółkami a kombi jak już pisałem możesz ułożyć własną kompozycję,to są tylko moje propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts