rrafalk Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 witam wszystkich na forum. Na początek chciałem życz wszystkiego dobrego w nowym roku, ale przechodząc do rzeczy zauważyłem dziś że mój rekinek ma dziwny nalot na gałkach ocznych i pływa taki przymroczony co to może byc podpowiedzcie mi i czy da sie go uratować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszczcyc Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Hej Bardzo często występuje u suma rekiniego i brzanki rekiniej zapalenie skóry lub zapalenie gruczołów śluzowych .Polecam podać środek odkażający wodę, wybór należy do ciebie bo nie wiem jakiego używasz środka . Po kuracji powinno wszystko zejść . Zwróć uwagę czy w czasie karmienia sum nie jest przeganiany przez glonojady (szturchany bokiem głowy u glonojadów znajduje się tam kolce które mogły być przyczyną zakażenia ) cze Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrafalk Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 właśnie dzisiaj dolałem tego środka tropical ichtiosan. glonojada mam jednego i rzadko wchodzi z kryjówki i nie widziałem żeby kręcił się przy nim Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrafalk Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 dziś pojawiły sie również te plamki na płetwie wygląda to tak jak pleśń (biała). Pomóżcie mi proszę co z tym robić jak to leczyć bo szkoda mi tej rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszczcyc Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 hej dodaj zdjęcie rybki i podnieś temperaturę wody jak podałeś środek to powinno być Oki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrafalk Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 woda ma 30 stopni i tak jest zawsze tylko jak jest ciepło to ją odłączam i trzyma się około 25 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrafalk Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 tu może lepiej widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszczcyc Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 hej to co zrobiłeś powinno pomóc nie widać aby ryba była wychudzona itp możliwe żę to było otarcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rrafalk Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 niestety ryba dzisiaj przed południem padła także dzięki za pomoc ale się nie udało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts