JsqeL Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Hey, zakładam temat z powodu dużego dylematu który mnie trapi. Otóż mam odłożone sporą sume na akwarium 450l... (to moje marzenie) Tylko mam mały problem... Co wybrać malawi z pyszczakami(nigdy ich nie hodowałem) czy może standard typu kilka skalarów kirysy bocje neon...?? Akwarium zakładam w połowie tego roku,ale chciałbym już trochę więcej wiedzieć na temat pyszczaków lub skalarów.. Żadnej z tych cudownych ryb nie hodowałem... powód pojemność akwarium... Przy tej okazji może ktoś mi doradzi jaki filtr oczywiście zewnętrzny..(a filtr wewnętrzny jest również potrzebny??) Pozdrawiam Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 dla pyszczaków wystarcza utwardzenie wody( zależnie od gatunków) i ułożenia starty kamieni ze szczelinami - tego wymagają wiem bo ciocia ma 200l Malawi Natomiast Ameryka wymaga pielęgnacji roślin co może być czasochłonne. ja planuję Malawi(zamierzchła przyszłość) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 Tak też na początku byłem za roślinkami skalarami(czarne) które tak uwielbiam ale z czasem oglądałem różne akwa i Malawi też mi się bardzo spodobało:) dzięki i prosiłbym o kolejne rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkwarystaR Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 No wiesz, w Malawi przeważają niebieski i żółty, więc w sumie będziesz miał dwa kolory w akwa. Ja mogłem zrobić Malawi w 160L, ale zdecydowałem się na Amerykę. Pamiętaj, że masz ogromne pole do popisu. Napisz mniej więcej jakie rybki Ci się podobają. Duże, mało, wielokolorowe, itd. Ale musze Cię zasmucić: Czarnych skalarów nie można łączyć. Ja też będę miał skalary i chciałem wszystkie czarne ale widzisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 Dzięki:) Czytałem o tym w poradniku. Szkoda bo czarne zamiatają urokiem:) Rybki hymm raczej wole mniejsze barwne żywe rybki:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzio Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Na twoim miejscu wybrałbym Pyszczaki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pa[T]ryk Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 dlaczego nie można łaczyc czarnych skalarów ? Czym się róznia od innych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 W poradniku pisało, że jeżeli będziesz miał pare czarnych skalarów to ich narybek w większej połowie ginie a reszta może mieć jakieś wady:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts